Независимият народен представител Радостин Василев е с повдигнато обвинение за опит на принуда на депутат, обяви самият той пред журналисти на излизане от Националната следствена служба (НСлС), където беше призован сутринта. Според него това е опит да бъде сплашен.

"Не действам с никого, зад мен не стоят руските служби, руското посолство, президентът Радев, зад мен е само българският народ. Това, което се случваше, е национално предателство. Вместо да викат Кирил Петков и Асен Василев в прокуратурата с кого са се съгласували. Бойко Борисов се страхува да си свали имунитета. Като гледам колко е уплашен в парламента и всичко колко са уплашени, има за какво да се притесняват", заяви Радостин Василев. Допълни, че е предоставил таблета си със записите от партийния форум на ПП. 

"Според обвинението съм принуждавал народен представител - Христинка Иванова от "Има такъв народ", да напуска групи. Казах, че не съм заплашвал никого и не съм принуждавал никого, каквато е истината", каза още той. И отбеляза, че е дошъл без колега адвокат, което означавало, че по по никакъв начин няма притеснения. 

"Нямам агитка като Бойко Борисов. Политическата класа, на която аз обявих война през последната година и с ИТН, и с ПП, ще ми носят едни скалъпени обвинения. Пореден срам за прокуратурата".

Още снимки вижте тук >>> 

"На едни им връчват мандат, а на други обвинение. Единствените хора, на които нищо не им връчват, е българският народ, който гласува за една промяна, която в момента се коалира с ГЕРБ и с Пеевски ще правят конституционно мнозинство. Това ще бъде първото мнозинство на мафията, което ще се образува и ще се казва ГЕПИ", коментира още Василев пред журналисти.

Главният прокурор Иван Гешев внесе на 24 април в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител, по предложение на Софийска градска прокуратура.

Разследването е започнало през юли миналата година, като са събрани доказателства за това, че на 13 юни Василев чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова, противно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на "Има такъв народ" в 47-ото Народно събрание. 

На 11 май Радостин Василев депозира в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от имунитета си като народен представител, с която дава съгласието си срещу него да продължи наказателно производство.

Отделно от това Василев е с охрана заради отправени срещу него заплахи след пресконференцията, на която разпространи 5-часов запис от партийния форум на ПП. По думите на вече независимия депутат те не идвали от Кирил Петков и Асен Василев, които в рамките на миналата седмица също бяха разпитвани.

Снимка: БТА

Снимка: БТА