Софийският градски съд е пуснал предсрочно от затвора един от осъдените участници в организираната престъпна група "Наглите"- Даниел Димитров - Данчо Релето, защото се бил поправил.

Това бе вторият му опит за предсрочна свобода, след като през 2018 г. съдът отказа да прекрати наказанието му.

Сегашното решение на градските магистрати е от 17 декември м.г., а Релето напуснал килията преди Коледа. Той излежаваше 18-годишна присъда, от която му оставаха около 24 месеца, тъй като в затвора е полагал труд. Според доклада на затворническата администрация, той имал "съвестно и добро поведение". Затова и последните месеци преди да бъде пуснат на свобода, Релето бил преместен от Софийския затвор в общежитието в Казичене.

Даниел Димитров е вторият от бандата, който излиза предсрочно. Със същия мотив - "поправил се" - през октомври 2020 г. съдът освободи предсрочно и Ивайло Ефтимов - Йожи. 

"Аз съм благодарен, че са ме оставили жив. Защото можеше да се уплашат, нещо да стане - беля. И най-лесното е да те гръмнат и да те закопаят, както другите са ги закопали. За какво е смисълът на живота! Нашата правосъдна система е измислена по такъв начин, че ... Първо прави престъпления, обирай, убивай и после ще видим какво ще стане. Нищо не ме учудва, че са ги пуснали, в затвора те са си примерни граждани", сподели пред Нова телевизия Ангел Бончев, който бе една от жертвите на "Наглите".

Бандата бе разбита през 2009 г. 

Освен Йожи присъди по 18 години затвор получиха Прокопий Прокопиев - Културиста и Даниел Димитров - Релето. За серията отвличания, която изправи на нокти България преди 2010 г., беше осъден и Любомир Димитров - Гребеца. Той обаче е единственият от бандата, който ще лежи в затвора до живот, след като през 2020 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата, наложена му година по-рано по дело за 2 убийства - на Иван Пайнавелов-Сапата и на Юлиян Лефтеров-Кокошката. 

Още двама от бандата бяха осъдени за други по-леки престъпления, но не и за похищения.

"Наглите" са доказано отговорни за 11 отвличания и 1 опит. Според последната дума на съда те са държали в плен все богати наследници или бизнесмени - Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви и Киро Киров. Имат и неуспешен опит за отвличане на не толкова заможен автокрадец.