Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов и други двама души. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Харалампиев, който прекара 8 месеца в ареста, е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г., в качеството му на длъжностно лице, е ръководил организирана престъпна група. В това си качество той лично искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани - в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден).

Харалампиев упражнявал и търговия с влияние - притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване на удостоверения и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. Освен за участие в престъпната група, Томов е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари. В банков сейф той държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936,93 лева, които не е декларирал, и за които е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, извършени от престъпната група. Междувременно Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество внесе иск в Софийския градски съд за отнемане на над 760 000 лева от Томов.

Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси - злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група.

Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население. Доказани са случаи, в които Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход - актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото, уточниха от прокуратурата.

Преди няколко години около Харалампиев се разгоря скандал, след като беше публикувана негова снимка, на която е с тениска с надпис "Wehrmacht" - името на въоръжените сили на нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер. Тогава той бе защитен от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. по чието предложение беше назначен. ДАБЧ пък беше на пряко подчинение на председателя на НФСБ Валери Симеонов, който тогава също беше вицепремиер. След като на Харалампиев обаче беше повдигнато обвинение обаче, от Обединени патриоти се разграничиха от него, като заявиха, че не е член на нито една партия от коалицията, а лидер на гражданското движение "БГ патриот".