Софийският градски съд (СГС) е искал да обезщети бившия висш прокурор Цеко Йорданов с половин милион лева, след като прокуратурата свали обвинението срещу него по делото "Октопод". Йорданов е предявил иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и съдия Божана Желязкова от СГС твърди, че за него именно това е справедливото обезщетение. Йорданов обаче поискал само 50 000 лева и съдът му присъдил толкова, защото няма как да надхвърли иска му.

Това става ясно от решението на СГС, с което Цеко Йорданов получава и 30 000 лева обезщетение за това, че делото срещу него не е гледано в разумен срок преди да бъде прекратено, показа проверка на "Лекс.бг".

Допълнителни 4500 лева са му присъдени за разноски и разходи за адвокатски хонорари, които е направил в хода на делото.

Цеко Йорданов беше подсъдим за престъпление срещу правосъдието за това, че през 2001 г., когато е завеждал отдел "Следствен" към Върховната касационна прокуратура, е прекратил и по този начин е осуетил разследване срещу израелеца с български паспорт Маир Хаим Овадия. Връзката с делото "Октопод" според прокуратурата беше, че Овадия е бил бизнес партньор на основния подсъдим в процеса Алексей Петров.

След това той описва хода на делото в следващите три години от 2011 г., когато то беше гледано от Румяна Ченалова в СГС. Според Йорданов процесът е бил отлаган многократно и трябвало да бъде насрочван за по-близки дати, но често повод за несъстояли се заседания били ангажименти на Ченалова по търговски дела и екскурзии в чужбина. През 2015 г. пък процесът трябваше да започне отначало, след като Ченалова беше отстранена от работа. Промените в НПК обаче наложиха делото "Октопод" да бъде гледано в спецсъда и след прекратяването му в СГС, то беше изпратено в Специализираната прокуратура. Там материалите, свързани с обвинението на Йорданов, бяха отделени и върнати за доразследване на градската прокуратура. В края на 2015 г. разследването срещу Йорданов беше прекратено поради недоказаност на обвинението.

Цеко Йорданов е поредният обвиняем по първото от делата "Октопод", който води дело за незаконно обвинение след прекратяването му. Преди две години Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати близо 110 000 евро за акция "Октопод" и приложените по нея силови арести, унижения и последвалите коментари на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Делото в Страсбург беше заведено от Алексей Петров, Антон Петров и братята Пламен и Йордан Стоянови. Сред арестуваните през 2010 г. беше и Момчил Кръстев, който пък осъди прокуратурата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да му платят над 116 000 лева.