Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 43-годишния служител на сектор "Борба с организираната престъпност" Владимир Панайотов, който блъсна и уби 7-годишната Моника на пешеходна пътека в село Братаница. 

Трагедията се случи на 19 юли м.г., когато антимафиотът шофирал по служебна задача лек автомобил "Шкода", собственост на ОД на МВР-Пазарджик. Около 11,30 ч. Панайотов наближил Братаница и навлязъл по главен път II-84. При ограничение на скоростта от 50 км/ч в населеното място, водачът се движел с не по-малко от 73,30 км/ч по двупосочен участък с непрекъсната линия и в зоната на действие на пътен знак - предстояща пешеходна пътека с широчина 4,20 метра, допълват от прокуратурата.

Поради тази причина в дясната лента автомобилите се движели бавно и спирали. В нарушение на правилата полицейският служител управлявал автомобила в лявата лента с превишена скорост и изпреварил чакащите коли. През това време по пешеходната пътека преминавали две деца.

Полицаят бил на 40 метра преди нея, в опасната зона за спиране, когато забелязал пешеходците. Поради високата скорост на движение той не успял да спре навреме и блъснал преминаващата по пътеката 7-годишна Моника С. След удара автомобилът изминал 14 метра, качил се на левия тротоар и спрял. Детето изхвърчало напред и наляво и паднало на пътното платно.

Според медицинската експертиза момичето е починало от тежка гръбначно-мозъчна и опорно-двигателна травма.

На 21 юли м.г. на обвиняемия е отнето свидетелството за управление на моторно превозно средство и му е наложена забрана да напуска пределите на страната. Направените тестове за алкохол и наркотици на водача са отрицателни. Наложена му е парична гаранция от 5000 лева.

Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание в Окръжен съд-Пазарджик.