Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинения за търговия с влияние срещу бившия кмет на район "Северен" в града Ральо Ралев, съобщиха от държавното обвинение. Ралев и помагачите му - бившата началничка на отдела за инвестиционни проекти в кметството и собственик на частна фирма, занимаваща се с изграждане на сглобяеми къщи, са обвинени в това, че поискали от частен инвеститор 60 хиляди лева, за да бъде одобрен инвестиционния му проект за строеж. Случаят е от началото на 2019 година. Тримата обвиняеми се познавали от години.

През март 2018 г. инвеститор сключил договор със собственици на имот в район "Северен" за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство проектна документация за строително разрешение. По закон само главният архитект в района след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж. Инвеститорът получил отказ и разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с другите двама обвиняеми. По време на разговорите с тях мъжът разбрал, че служителката на Ралев "калкулирала", че ако построи сградата, щял да спечели сума в значителен размер - около 300 000 евро, като 10 процента от тях - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета, за да даде своето одобрение за проекта.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в Пловдив, инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба, на посредника, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени са експертизи.

Предстои Окръжен съд - Пловдив да насрочи заседание по делото.