Бащата на новороденото бебе, което преди 5 години беше пребито от акушерката Емилия Ковачева, още не е гледал покъртителните записи от случилото се, които станаха основно доказателство срещу нея. Пред Върховния касационен съд (ВКС) Румен Димитров каза, че не го е направил, защото в противен случай сега е щял да бъде на мястото на подсъдимата.

Делото срещу Ковачева стигна до ВКС, след като Софийският апелативен съд намали присъдата ѝ на 16 години затвор. На първа инстанция градският съд я осъди на 18 години лишаване от свобода, както и да плати обезщетение от 400 000 лева на пострадалите.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 година, по време на 24-часово дежурство в болница "Софиямед", в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. 

"Дори не мога да си представя такава жестокост. Лично аз записа не съм го гледал, чел съм единствено експертизата по него. Може би, ако бях гледал записа, сега щях да съм от другата страна, не от тази", каза днес бащата на вече 5-годишната Никол, цитиран от "Лекс".

Той разказа, че детето е развило епилепсия и се налага да пие по 5 пъти на ден сироп срещу гърчове, като той често го карал в болница, за да не чака пристигането на линейка заради пристъпите.

Родителите на Никол настояват за доживотна присъда за Ковачева. Според бащата няма наказание, което да е справедливо заради причиненото им от подсъдимата. Той обясни, че за него справедливо би било Ковачева да бъде осъдена да върне пари, ако ги е взела, но в случая няма как да върне здравето на детето.

"В този ред на мисли, думата справедливост губи всякакъв смисъл. Аз не искам справедливост, а адекватно решение. Надявам се съдебният състав да вземе едно адекватно решение и да накаже акушерката за деянието във въпросната вечер, не за последствията", каза още Димитров.

Адвокатът на семейството Мария Даскалова заяви, че Апелативният съд не е формирал правилно вътрешното си убеждение, като е надценил демонстрираното от Ковачева съжаление за стореното и намалил наказанието ѝ. Съдът е отчел добрите характеристични данни на подсъдимата, както и това, че е майка на две деца, но адвокат Даскалова посочи, че Ковачева не е удряла нейно, а чуждо дете, за което е трябвало да се грижи. Защитничката посочи, че в стаята е имало 5 деца и 4 от тях са били бити.

"Никол е бита най-тежко, най-дълго и най-жестоко. Няма никакво оправдание. За съжаление, няма и личен мотив за омраза, познанство с бащата и майката", каза Даскалова и припомни, че Ковачева обяснявала следите от боя по тялото на бебето с "жълтеничка" и отначало никой дори не допускал, че детето е малтретирано.

Адвокат Жанет Желязкова, която защитава акушерката, пък каза, че не може да бъде направен категоричен извод за умисъл за убийство на новородено дете.

"Подсъдимата не е целяла и не е допускала смъртта на детето. Ако е целяла опит за убийство, не е имало причина, която да я препятства. Можем да говорим за причиняване на телесна повреда, но не и за убийство", каза Желязкова, а върховните съдии обявиха, че ще се произнесат в срок.