Във връзка с излязлата информация, че Върховният административен съд (ВАС) възстановява дейността на фирма "Евролаб 2011" на граничен пункт "Капитан Андреево", Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) информира, че не е запозната със становището на съда по дело 6328 от 2022 г., тъй като няма публикуван съдебен акт. Това се посочва в позиция на агенцията.

По административно дело 6003 от 2022 г. БАБХ ще се съобрази с определението на ВАС, заявява ведомството.

Дело 6329 от 2022 г. не е приключило окончателно. ВАС връща делото за ново разглеждане от друг състав на Административен съд - София-град.

БАБХ ще изчака постановяването на окончателен съдебен акт, подчертава агенцията.

Заради незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните се възстановява на ГКПП "Капитан Андреево" дейността на "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване, реши по-рано днес Върховният административен съд. Магистратите се произнесоха по още три жалби на дружеството "Евролаб 2011" ЕООД по случая с ГКПП "Капитан Андреево".

Ето акцентите от решенията на Върховния административен съд:

БАБХ няма право да извършва товаро-разтоварни дейности на ГКПП "Капитан Андреево".

"Евролаб 2011" има право да извършва товаро-разтоварна дейност и да изпълнява функциите си на оператор на ГКПП "Капитан Андреево".

"Евролаб 2011" остава лаборатория, в която да се извършва официален контрол за остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци.

Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ не е единствена и изключителна лаборатория на граничния пункт.