Фирмата е избрана с конкурс от БАБХ, не съм участвал в това нещо. Това каза пред bTV бившият министър на земеделието Мирослав Найденов за скандала на границата.

По думите му лабораторията е работила при 7 министри 10 години изрядно и сега скандалът се ползва в политическа битка.

Скандалът около случая с частния контрол на пункт "Капитан Андреево" избухна, след като телевизията в свое разследване разказа за бизнеса на лабораторията за пестициди там и разкри, че българските служби са сезирани за отказан подкуп във връзка с проблемите на границата. Конфликтът между държавата и фирмата с лабораторията стигна до изслушвания в парламента, а депутати свързаха бизнеса там с криминалната фигура с прякор Таки.

"Спекулация номер едно е, че виждате ли държавата си е върнала контрола. Държавата никога не е губила контрола на "Капитан Андреево". Частна фирма, частна лаборатория оперира там и тя е в ролята си дори когато влиза тир, той се проверява от гранична полиция. След това се проверява от митница, включително минава на газ анализатор, рентгените, след което отиват за евентуално фитосанитарен или ветеринарен контрол на определена рампа, където забележете не някаква частна фирма, а инспектор от агенцията по храните заедно със митничар разпломбира тира. Инспекторът посочва какво да бъде свалено за проба, взема пробата лично той. След което се дава за изследване в частна лаборатория. Тоест лабораторията изследва само резултатите", обясни Найденов.

Той добави, че опашки и в момента има в Турция, а тировете чакат на буферни паркинги и разказа, че преди години именно оттам идва оплакването.

Найденов заяви, че лаборатория е имало, но в София и това е забавяло нещата още повече.