И софийски, и хасковски административен съд, отхвърлиха като неоснователни жалбите от "Евролаб 2011" ЕООД срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Съдът е установил, че липсват данни и доказателства Агенцията да е извършила неправомерни действия срещу дейността на оператора.

Жалбоподателят Васил Димитров е посочил в искането си, отнесено до съда, че служителите му не са допуснати да извършват товаро-разтоварителна дейност и да изпълняват функцията на Оператор по смисъла на Регламент ЕС 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г. на ГКПП "Капитан Андреево".

За да отхвърли искането, съдът е установил липса на данни и доказателства в подкрепа на извода, че към датата на подаване на искането и понастоящем, се извършват фактически действия по недопускане на служителите на "Евролаб 2011" ЕООД да осъществяват посочените дейност и функция.

Разпореждането на съда не е окончателно, напомнят оттам.

До жалбите на собственика на "Евролаб 2011" Васил Димитров се стигна, след като той обвини държавата, че му изземва бизнесът. След прекратяването на дейността на единствената лаборатория за фитосанитарен контрол на граничния пункт преди няколко седмици, на ГКПП "Капитан Андреево" се образуваха дълги опашки от турски тирове, напрежението се покачи, което наложи и намесата на турската държава с изпращане на посланика й на място.

Последваха и протести на превозвачески фирми срещу властта, които поискаха държавата да сложи край на опашките и да не пречи на работата им, а заместник-министърът на земеделието от ПП Иван Христанов обяви, че хаосът по границата вече е контролиран. Той се оплака, че е бил заплашван.

Самият собственик на лабораторията Васил Димитров беше изслушан от депутатите пред антикорупционната комисия в парламента. Пред тях бизнесменът обясни, че няма нарушения, извършени от фирмата му и това са доказали проверките на четири институции.

"От 1 април стартира една масова кампания срещу моята фирма, за да ми се изземе бизнесът", заяви Димитров пред депутатите. Той посочи, че има заповед от Българската агенция по безопасност на храните, която задължава всички проби да се карат в централната лаборатория в София, с което, според него, дейността му е практически спряна.

И допълни, че всичките му проблеми са започнали след посещението на премиера Кирил Петков, каза още собственикът на лабораторията. Димитров обяви, че е получавал заплахи с подканяне да продаде фирмата си.

От "Продължаваме Промяната" пък поискаха проверка за осъществяването на санитарно-ветеринарния контрол на граничния контролно-пропускателния пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" за последните 10 години.