Митничари откриха недекларирана валута с левова равностойност над 1 950 000 лева при проверка на автобус, излизащ от страната. 

На 11.06.2022 г. на пункта пристига автобус с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция. В превозното средство, с шофьор - турски гражданин, пътували още двама шофьори и двама пасажери. По метода "анализ на риска" автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при което са отбелязани необичайни плътности около задната дясна гума. При последвалия физически контрол е открит специално изграден тайник, в който са били укрити 34 пакета, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 1 000 285 евро с левова равностойност 1 956 387 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково- териториално отделение - Свиленград.

Н.Т., на 57 г., и Б.Ч., на 50 г., турски граждани, са привлечени като обвиняеми. Установено е, че Н.Т. склонил Б.Ч да му осигури място, в което да укрие носената от него валута, като обещал да му даде 500 евро. Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград.

Припомняме, че през май бе задържана рекордна сума от недекларирани 1,6 млн. евро в автобус, който е пътувал от Румъния през България за Турция.

Има значителен ръст на образуваните досъдебни производства за недеклариране пред митническите органи писмено на пренасяна валута през границата, което е обект на разследвания.