Министърът на правосъдието Атанас Славов е възложил проверка за действията на нотариус при евентуално нерегламентирано прехвърляне на земи в Пазарджишко, придобивани от фирма на Гинка Върбакова. Това стана ясно в рамките на петъчния парламентарен контрол. 

Проверката е назначена след медийни публикации, каза Славов. 

"Ако има констатации за нередности при осъществяването на сделките, по закон, трябва министърът да сигнализира Дисциплинарната комисия към нотариалната камара, която вече да произнесе, първо да установи фактите на свой ред и да санкционира съответното лице".

Министърът се позова на разследване на "Свободна Европа" за схема, при която се присвояват земеделски земи в района на селата Априлци и Сбор чрез различни свидетели, на които един и същ нотариус издава документ за собственост, а земите се придобиват от фирма на Гинка Върбакова.

По този начин стотици декари били покрити с фотоволтаични панели. Правосъдният министър напомни, че същата фирма е била обект на разследване и през 2019 г. от Антикорупционния фонд:

"Само че за сключени договори с община Пазарджик, тоест става дума за продажба на земя на доста занижени цени, пак във връзка с изграждането на фотоволтаичен парк. Очевидно става дума за някаква системност. Най-малкото - за системен интерес на тази фирма в района и землището на община Пазарджик".

Депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков, задал въпроса към министъра, препоръча сигналът да бъде отнесен и към прокуратурата.

Името на Гинка Върбакова нашумя в медийното пространство преди 4 г., когато тя поиска да купи най-голямото енерго дружество в България. Държавата ѝ забрани да сключи сделката, а през февруари 2022 г.  Върбакова осъди Комисията за защита на конкуренцията заради отказа на КЗК през 2018 г. да разреши сделката за придобиването на ЧЕЗ.