Лекарите от спешната столична болница "Пирогов" не са източвали Здравната каса - реално е било проведено лечение на пациенти с постоковид синдром. Това обяви бившият директор на лечебното заведение Асен Балтов, който се позова на решение на ВАС.

"Истината възтържествува винаги , макар и след 2 години!!! Днес ВАС постанови окончателно решение № 4203/20.04.2023г , с което оставя в сила първоинстанционното решение № 6830/15.11.2022г на АС -София. Това на практика означава, че Актът на НЗОК от проверката на Пирогов за "800 фалшиво" хоспитализирани пациенти беше обявен за незаконосъобразен, т.е. няма източване на Касата от лекарите в Пирогов", пише в профила си във Facebook Балтов.

Той е категоричен, че има реално проведено лечение на 688 пациенти с постковид синдром, професионализъм, морал и изпълнена Хипократова клетва на лекарите в Пирогов.

По думите на професора НЗОК "не е обективна и независима обществена институция, която е призвана да работи в интерес на здравноосигурените български граждани, а е политически инструмент в ръцете на управляващите за репресии и саморазправа с неудобните на деня".

"Министър Кацаров професионално и морално катастрофира в този казус. Той публично твърдеше, че има източване на Касата чрез 800 фалшиви хоспитализации на пациенти в Пирогов и това е доказано по безспорен начин в проверката на Здравната Каса, за което аз бях уволнен", коментира още Балтов и продължава:

"Г-н Кацаров, след това съдебно решение, надявам се за в бъдеще вече да правите разлика между спорни констатации в междинен доклад на Касата и безспорни факти и доказателства, доказани по съответен ред в нормативно производство. Професионализмът изисква знание! А по отношение на морала, ако е Ви е останал мисля , че императивно дължите публично извинение на "пироговци" , за унижението на което ги подложихте и клеветите, които казахте по техен адрес. Вие си позволихте да нанесете тежка репутационна щета на Институцията "Пирогов", която беше двадесет и четири часа на първа линия в тежък за цялото общество момент на световна Ковид пандемия. Такова поведение според мен е непочтено, неморално, и срамно за министър на здравеопазването!"

Бившият директор на "Пирогов" подчертава още, че българските институции и техните титуляри по закон са призвани да спазват законите и Конституцията на Република България.

"Когато те бъдат грубо и безцеремонно нарушавани, българските граждани трябва да имат нетърпимост към подобни прояви и личности. Иначе сме обречени да ни управляват некомпетентни и самозабравили се шарлатани за които ценности, като законност, справедливост, дълг и морал са прости фрази изпразнени от смисъл и съдържание", пише в края на поста си проф. Асен Балтов.

Проверката на спешната болница започна преди 2 години, когато бяха изнесени данни за фалшиво хоспитализирани пациенти. Тогавашното здравно министерство, оглавявано от Стойчо Кацаров и заместника му Димитър Петров разпоредиха да бъдат проверени 900 хоспитализации през 2020 и 2021 г., които били приети в болницата с COVID-19. Според твърденията на Петров част от тези случаи са били фалшиви.

Проф. Балтов беше освободен от поста директор на "Пирогов" на 14 юли 2021 г., след като от МЗ съобщиха, че са открити нарушения в размер на общо над 1 млн. лева.