Бившият шеф на "Пирогов“ проф. Асен Балтов завежда съдебен иск срещу болницата заради уволнението си, който ще бъде внесен тази седмица. Пред bTV той обяви, че смята отстраняването си за политическо.

"Три са основанията за моето уволнение, като и трите са по времето, когато съм изпълнявал длъжността изпълнителен директор на „Пирогов“. Накрая обаче пише, че съм уволнен като заемащ длъжността лекар, ортопед и травматолог“, поясни проф. Балтов.

Той беше категоричен, че не е имало случаи, в които да нарушава морални норми.

Не съм допуснал нито някакви етични проблеми с пациентите, нито с колегите“, допълни Балтов.

Именно затова смята, че уволнението му е политическо. Не става въпрос за лични отношения, защото по думите му с проф. Иван Поромански преди това е работил много добре. Проф. Асен Балтов обясни, че е излязъл в болничен заради тежка хипертонична криза, което е наложило лечение. Тя е станала дни преди подмяната на борда на „Пирогов“.

Всеки ден чувствах, че ставам по-зле. Реално съвпадна с деня, в който стана вписването в Търговския регистър на новия изпълнителен директор. Тогава вече получих много високо кръвно налягане – 240/130. Веднага ме настаниха в интензивния сектор и започна лечението. Беше необходимо три-четири дни, за да се възстановя. Психическото свръхнатоварване беше прекалено“, каза Балтов.

Той разказа подробно как точно е станало уволнението му на 13 септември. По неговите думи за по-малко от един час е трябвало да отговори на шест въпроса. Те целели да покажат, че е виновен за определени неща, за да имат основание да го уволнят дисциплинарно. Тези въпроси са приложени към неговия иск, който ще бъде заведен към „Пирогов“.

Сред основанията за освобождаването му е, че на длъжността изпълнителен директор е подписвал сам себе си в допълнително споразумение през 2018 г.

„Става въпрос за назначаване от длъжността началник на клиника, защото през 2018 г. направихме преструктуриране на болницата и обединихме две травматологични клиники в една. Моята длъжност като началник на Първа травматологична клиника отпадна и затова беше необходимо да бъде оставена една щатна бройка, която евентуално да заема, когато спра да изпълнявам длъжността изпълнителен директор. Докато имаш договор за управление, ти нямаш право да си назначен на щат към болницата. Това нещо първо не съм го подписал аз. Второ, това се прави задължително и е такава практиката“, обясни проф. Балтов.

Преди дни новият изпълнителен директор – проф. д-р Иван Поромански, заяви, че Балтов е уволнен заради неспазване на етичните норми и трудовия кодекс и затова, че се е назначил за началник на операционния блок.

Не съм се назначил сам себе си, защото ако това беше така, когато ме уволняваха, трябваше да ме уволнят от тази длъжност. Това е длъжност, която се заема след конкурс. Казах, че ще бъда съгласен да заема тази позиция до конкурс“, поясни още проф. Асен Балтов.

Във връзка с това, че преди време е изпратил писмо до ДАНС заради броженията в "Пирогов", той обясни, че е бил длъжен да го направи като директор, защото болницата е обект с национално значение и това е било изискано от него. От агенцията се интересували, защото се оказало, че зад протестите не стои никаква синдикална организация. Колегите му нямало как да знаят, защото това е вътрешна информация между директора и агенцията. Неговият наследник на поста също бил длъжен да постъпи по този начин в такъв случай.

"Слава Богу, не беше нарушена националната сигурност, но ефектът беше следващите два месеца тотален срив на работата на болницата", подчерта той и заяви, че мнението на негови колеги, че това е донос, неговият проблем е, че не е можел да го направи. 

По повод твърденията, че ГЕРБ го готвят за кандидат-президент, той категорично отрече изобщо да влиза в политиката и дори, че с него са водени разговори. 

"На този етап не виждам смисъл, всички ме познават като лекар, аз и като директор не съм преставал да лекувам и да помагам на хората, политиката е работа, която трябва да вършат политиците. Това в момента, което се тиражира, е по-скоро като една народопсихология - ето, виждате ли - Балтов е бил уволнен по обстоятелства, които изобщо не са чисти, политически...аз бях и в НОЩ, и във ваксинационния щаб, знаете какво се случи с тях, как бяха отречени...", добави той и изтъкна, че не очаква нищо хубаво от това, което е направил служебният министър Стойчо Кацаров.