Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в съда срещу апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, съобщиха от държавното обвинение. 

Обвинението е за това, че на 26 юли в апартамент в морския град той е държал голямо количество, общо 335 броя боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение за тях.

Според обвинителния акт Чавдаров е имал издадени две валидни разрешителни от "Контрол на общоопасните средства" към Първо РПУ във Варна за съхранение, носене и употреба на общо 10 броя огнестрелни оръжия и 240 броя боеприпаси.

На 18 юли срещу апелативния прокурор на Варна бе образувано досъдебното производство за корупционно престъпление.

Предметът на разследване по това досъдебно производство включвал установяване на евентуална съпричастност, поради което наблюдаващият прокурор е поискал и получил разрешение от Софийски градски съд за "претърсване и изземване" на няколко адреса във Варна, един от които постоянният адрес на обвиняемия. Той е предал на разследващите органи общо 575 боеприпаси, или с 335 броя надвишаващи тези, за които притежавал разрешителни.

На 31 юли Софийската градска прокуратура предяви постановление за привличане на Владимир Чавдаров в качеството на обвиняем. Спрямо него е постановена мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 10 000 лв.

От основното дело са отделени материали за корупционно престъпление, за което разследването продължава.

Процесуално-следствените действия са извършени от СО-СГП под ръководството и надзора на СГП.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание.