Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров заяви пред медиите, че никога не е имал контакт с кмета на Варна относно разследването за взет от него подкуп от Иван Портних. 

"Имам свое обяснение, но няма да го коментирам", добави той. По думите му нещата за него няма да станат по-сериозни. Той каза, че ще коментира повече, когато се запознае с материалите по делото. 

Магистратът дойде заедно с адвоката си Людмил Рангелов в Софийска градска прокуратура, за да му бъде предявено обвинение.

Той е разследван по сигнал на кмета на Варна Иван Портних за поискан и взет подкуп. В служебната каса на магистрата са намерени 49 000 евро и 20 000 лева. Също така са открити над 270 боеприпаса без надлежно разрешително.

По-късно му бе повдигнато обвинение за държаните 270 боеприпаси. 

Обвинението ми е за това, че държа малко повече боеприпаси за пистолети, които законно притежавам. Разрешените са 50 патрона на оръжие, аз притежавам няколко повече за всяко едно от тях. Това каза пред медиите апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, след като излезе от сградата на Софийска градска прокуратура. 

Във всяка една декларация съм декларирал налични средства, обясни прокурорът. Той отказа да представи своето обяснение за разследването срещу него. Владимир Чавдаров каза, че не е близък на нито един от главните прокурори, с които е работил.

Чавдаров обясни, че е научил от медиите, че е разследван за корупция по сигнал на кмета на Варна Иван Портних. "Ще дойде времето, когато ще се убедите, че всичко това не е вярно. Аз съм изключително изненадан и просто нямам обяснение. Никога през живота си не съм извършил и сега не съм извършил престъпление", каза прокурор Чавдаров. Той каза още, че очаква да бъде оправдан за всичко.

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за неотклонение гаранция в размер на 10 000 лева.