Софийски гравски съд призна за виновен 23-годишния Кристиан Николов за смъртта на Милен Цветков и го осъди на 9 години затвор при общ режим. Признат е за невинен за умишлено престъпление. Тъй като ще му бъде приспаднато времето, в което беше в ареста, младежът ще лежи в затвор 8 години.

Николов ще остане без книжка за управление на МПС за 10 години. Той ще трябва да плати и разноските по делото, които са над 40 хиляди лева.

Според съда Кристиан Николов е предизвикал катастрофата по непредпазливост след употреба на три вида наркотици, а не както прокуратурата твърди - че е убил Милен Цветков умишлено.

В последната си дума Николов помоли съда за снизходителност. Той каза, че съжалява за смъртта на журналиста и поиска прошка от близките си заради това, през което преминават заради него.

"Ясно бе установено, че подсъдимият при извършване на деянието е могъл да разбира значението на деянието си и да ръководи постъпките си", коментира прокурорът по делото Иван Кучиев. По думите му шансът прокуратурата да иска по-тежко наказание на втора инстанция е голям.

Защитата също ще обжалва размерът на наказанието. Адвокат Константин Симеонов заяви, че очакванията му са били между шест и осем години лишаване на свобода. Той припомни, че още от самото начало защитната теза е била, че деянието е извършено по непредпазливост.

По-рано прокуратурата поиска 15 години затвор за Николов и доживотно отнемане на шофьорската му книжка. "Ние считаме, че с това наказание, освен че би могъл той да се поправи, това ще бъде и като генерална превенция за останалите извършители, които управляват МПС след употреба на наркотични вещества, нещо, което изключително много се засилва през последните години", заявиха от държавното обвинение.

Пред магистратите първо тезата си обосноваха от прокуратурата - а именно, че Кристиан Николов умишлено е причинил катастрофата на 19 април 2020 г. Според прокуратурата затова свидетелстват множеството експертизи, доказателства и разпити на свидетели.

По делото има данни, че подсъдимият редовно е употребявал наркотици, твърдят прокурорите, и посочват, че в мобилен телефон, открит в дома на Николов, са открити чатове, в които подсъдимият е поръчвал дрогата. Според прокуратурата автотехническата експертиза ясно доказва, че се изключва версията за заспиване зад волана от Николов, тъй като траекторията на джипа на подсъдимия е щяла да се промени, а това не се е случило.

Експертизи по делото доказаха, че в кръвта на Кристиан Николов е имало три вида дрога.

От началото на процеса защитата на Николов обаче оспорваше обвинението в умисъл, което му беше повдигнато заради откритите в кръвта му наркотици.

"Самата употреба на наркотици не формира евентуален умисъл. Ние считаме, че обвинението, първо, е доказано само за непредпазливост, и, че наказанието трябва да бъде под 10 години", каза адвокат Константин Симеонов.

Инцидентът стана на 19 април 2020 година - Великден. Експертиза показа, че при инцидента Милен Цветков е получил разкъсване на аортата, несъвместимо с живота. В кръвта на Кристиан Николов друга експертиза установи 232 нанограма амфетамин на милилитър. Експерти заявиха, че Николов е карал с превишена скорост.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.