Софийският градски съд осъди Столичната община да плати обезщетение от 100 000 лева на майката на 41-годишния Цветан Цветанов, който преди 7 години беше премазан от паднало дърво в Борисовата градина, съобщи правният сайт "Лекс".

Инцидентът стана на 23 октомври 2015 г, когато по обяд младият мъж се разхождал по алея в парка, близо до бул. "Драган Цанков" и бе ударен от падащо напречно на алеята дърво. По случая започна разследване, което така и не установи виновни за инцидента. Досъдебното производство е прекратено преди 2 години, но тогава съдът е отменил постановлението на градската прокуратура, въпреки че е било подкрепено и от заключение на експертиза на 7 вещи лица.

Майката на Цветан Цветанов обаче е завела иск за обезщетение от 100 000 лева срещу общината по чл. 50 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него собственикът и лицето, по чиито надзор се намират вещи, от които са произлезли вреди, носят солидарна отговорност.

Градските магистрати са установили, че от 2014 г. общината е имала договор с фирма за почистването на Борисовата градина, включително и за премахването на сухи дървета в близост до детски площадки, пейки и пешеходни алеи. Само седмица преди инцидента била възложена изрично подобна задача и то точно покрай бул. "Драган Цанков".

Съдът е приел и заключение на съдебно-лесотехническа експертиза, според което причина за падналото дърво са загнилите му корени и това представлявало непредвидимо събитие. Вещото лице обяснило, че кореновото гниене е характерно за дърветата от вида Американски червен дъб, когато растат на тежки глинести почви върху терени без добро водооттичане, каквито са условията в този район от Борисовата градина. Освен че гниела, кореновата система на падналото дърво била много слаба и не можела да гарантира устойчивост, което според експерта е характерно за повечето дървета парка и това се дължи на факта, че те "не са били прореждани през отминалите етапи на живота си и са се развивали при липса на растежен простор". Вещото лице е разяснило, че падането на дървета с изгнили корени се случва при ветровито време или след единичен порив на вятъра, какъвто често може да се появи дори и при тихо време. Падането ставало за няколко секунди и било съпроводено от остри звуци.

За конкретното дърво нямало външни белези за кореново гниене, но било характерно то да протича без видими прояви и трудно можело да се установи на външен вид. Средната възраст на дърветата в периметъра била около 110 години и били високи 28 метра, а диаметърът на конкретното дърво бил 35 см. То се е намирало на 14 метра от периферията на пешеходната алея.

Показания по делото са дали две приятелки на майката на загиналия. Едната разказва как ищцата ѝ се обадила и споделила, че чула по телевизията за инцидента и се притеснявала да не се е случило нещо именно със сина ѝ, който се разхождал там. Когато я завели в парка и видели сина ѝ на пешеходната алея, състоянието на жената било неописуемо и изпаднала в шок, разказва приятелката ѝ. Трагедията променила напълно живота на жената, която дотогава била лекар в ИСУЛ, но не можела повече да работи.

В случая няма спор, че падналото дърво е общинска собственост, а причина за падането са загнилите му корени и слаба коренова система.

В решението се казва, че при ясен риск за живота на хората, инцидентът е бил предотвратим с прореждане или премахване на такива дървета. Съдът припомня, че такава възможност е разписана и в чл. 44 от Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община.

Магистратите приемат за справедливо да обезщетят майката с пълния размер на претендираното обезщетение от 100 000 лева, като отбелязват, че връзката със сина й е била силна, тъй като са живеели заедно.

"Прекъсването на тази връзка помежду им по неочакван и изключително стресиращ начин, психологическата травма от който е непреодоляна и понастоящем, е лишило майката от нейната житейска опора и е довело до невъзможно преодоляване на мъката от необратимата загуба и липса на детето ѝ в негова перспективна в личен и професионален аспект възраст, представляваща най-тежко житейско събитие за родителя", се казва в решението.

То обаче не е окончателно и общината може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.