Татяна Шарланджиева от Националната следствена служба (НСлС) осъди прокуратурата да ѝ изплати обезщетение от 60 000 лева, защото е била обвинена и незаконно подслушвана. Следователката е спечелила на първа инстанция дело в Софийския градски съд (СГС) по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), съобщи правният сайт "Лекс" след своя проверка.

Обезщетението е заради образуваното срещу Шарланджиева, след това прекратено, възобновено и отново прекратено разследване за престъпление срещу правосъдието. Тя беше едно от замесените лица в скандала от 2007 г. между бившия шеф на следствието Ангел Александров и Румен Овчаров.

През 2006 г. Овчаров беше министър на икономиката, а негов заместник беше сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова. По същото време започнаха и делата срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров, а с разследване на злоупотребите в дружеството се занимаваше Шарланджиева. Скандалът избухна, след като Александров поиска тя да бъде уволнена, защото изнасяла данни към собственика на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев и осуетила разследване срещу него за пране на 500 000 евро. Тогава от подслушвани разговори на Георгиев стана ясно, че той е говорил с Шарланджиева и Нинова преди всеки негов разпит като свидетел по делото за пране на пари срещу Вальо Топлото и показанията му били нагласявани според доказателствата, с които разполага следствието.

Доказателства срещу следователката и Нинова обаче не бяха събрани и досъдебното производство срещу тях беше прекратено през 2008 г. Пет години по-късно разследването срещу Шарланджиева беше възобновено и тя стана обвиняема. През 2014 г. прокуратурата отново прекрати разследването, като обвинителен акт не е внасян в съда, а в края на годината Висшият съдебен съвет възстанови Шарланджиева на работа като следовател.

В исковата си молба до СГС Шарланджиева е представила и справка от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, от която става ясно, че през 2013 г. тя е била подслушвана незаконно. Следователката е искала да бъде обезщетена с 80 000 лева за повдигнатото обвинение и с 10 000 лева за незаконното подслушване, като описва подобно преживяванията си през осемте години до последното прекратяване на делото.

Особено внимание в решението на съда е отделено на призоваването на Шарланджиева в прокуратурата, за да ѝ бъде предявено обвинението на 23 април 2013 г. Тогава тя не се явила, защото била в отпуск по болест и не се чувствала добре. След два дни била приета и в болница с хипертония, като на 26 април била изписана. На 9 май следовател разпоредил принудителното ѝ довеждане, но не била открита на адреса си. Същия ден 14-годишната ѝ дъщеря се обадила от автобусна спирка на връщане от училище и казала, че не се чувства добре. Шарланджиева решила да вземе такси и да прибере детето, но в момента, в който се качила, полицаи я свалили от колата и я откарали в полицейско управление. Тогава следователката окончателно се убедила, че е подслушвана заради светкавичната реакция по задържането ѝ.

"Особена укоримост заслужават предприетите от представители на ответника действия по ненадейно и незабавно задържане на висш магистрат в присъствието на непълнолетното му дете, на обществено място и по унизителен за лицето начин. Характерът на "длъжностното престъпление" не предполага действия в спешен порядък, с цел привличане като обвиняем. Отделно от това, ситуацията, в която е било предприето напускане на дома от ищцата е било в изпълнение на родителски задължения за оказване на помощ и грижа за непълнолетната й дъщеря", пише в решението на съдия Стилияна Григорова.

Впоследствие било установено, че исканията за подслушване на Шарланджиева са били необосновани, прилагането им надхвърлило законовия двумесечен срок и в тях нямало доказателства, които да я уличат в престъпление. Следователката започнала да избягва общуване по телефона, ограничила много контактите си, колегите ѝ я избягвали и чувствала, че професионалният ѝ авторите е сринат. В исковата си молба Шарланджиева казва, че и до днес не била спокойна, защото има законова възможност главният прокурор да поиска възобновяване на делото срещу нея.

"Действително, обвинителен акт в съд не е изготвян и внасян в съд, взета е най-леката мярка за неотклонение - "подписка", формалната висящност на наказателното производство не е продължителна, но нанесените поражения от наказателното преследване са оставили незаличим отпечатък върху авторитета на Шарланджиева сред колегите ѝ и репутацията ѝ в обществото. Печалната ѝ "известност" като "следовател, разпънал "чадър" над разследвано за пране на пари лице" провокира недоверие към личността ѝ, включително от страна на магистрати", се казва още в решението на съда.

С него магистратите намират за справедливо да уважат иска на следователката до 60 000 лева, като се казва, че е взета предвид значимостта на случая и широкия медиен отзвук. На Шарланджиева са присъдени и близо 2600 лева за разноски по делото.

Решението на СГС не е окончателно и вече е обжалвано пред Софийския апелативен съд.