Окръжният съд в Бургас призна за виновен и осъди на 5 години затвор при първоначален общ режим 20-годишния Алекс Димов, който прегази с лекия си автомобил две жени на тротоар в Карнобат.

Магистратите лиши подсъдимия и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 8 години.

Делото бе гледано по съкратеното съдебно следствие, поради което присъдата бе намалена с една трета, както е по закон.

Алекс Димов бе обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Трагичният инцидент стана на 3 ноември 2018 година на карнобатската улица "Петър Берон". Тогава 18-годишният Алекс изгуби контрол върху мерцедеса си, колата се качи на тротоара и премаза 70-годишната Ганка Николова и съседката й Каля на 84 г. Ганка загина на място, а Каля издъхна няколко часа по-късно в болницата. Двете жени отивали на гробища за Задушница, за да почетат починалите си близки.

При разследването бе установено, че младежът, който имал само месец стаж зад волана, е шофирал с около 90 км/ч., въпреки ограничението от 50 км/ч.

Трима адвокати защитаваха Димов -  Марин Марковски, който води защитата, Красимир Кацарски от Бургас и Емануил Бастрев от Благоевградската адвокатска колегия.

Снимка: Bulphoto

Държавното обвинение поиска от съда да определи наказание в размер под средния, което след намаляване на присъдата с 1/3-та да бъде 4 години и 8 месеца „лишаване от свобода“. Частните обвинители не се съгласиха със становището на прокуратурата и поискаха наказание над средния размер.

Защитата пледира за наказание с изпитателен срок, а подсъдимият призна всички факти и изрази съжаление.

Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.