Софийският градски съд призна за виновни и осъди на общо 49 години затвор Джоно Младенов, Момчил Милчов и Иво Тилков за расисткия побой над Георги Димитров-Метин в центъра на София преди пет години. 

Тримата са обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди на 28-годишния Димитров в центъра на София. На 9 ноември 2013 г. Младенов, Милчов и Тилков нападнаха и пребиха жестоко на ул. "Пиротска" младия мъж, който е от шуменско село и е известен като Метин, защото го помислили за имигрант. Преди да го пребият, нападателите нахлули в пансион, обитаван от нелегални имигранти. Изпочупили вратите, но чуждите граждани успели да ги изблъскат.

След побоя Димитров бе настанен във Военномедицинска академия в критично състояние с тежка черепно-мозъчна травма. Лекарите успяха да спасят живота му, но и до днес здравословното състояние на младия мъж е влошено.

Джоно Младенов получи присъда от 16 години затвор, Момчил Милчов - 15 години, а Иво Тилков, който в момента е обявен за международно издирване - 18 години. Освен това тримата са осъдени да заплатят солидарно и сумата от 200 000 лв. обезщетение за причинените от деянието им неимуществени вреди, както и всички съдебни разноски по делото.

Преценявайки вида на наложените наказания и техния размер, надвишаващ 10 години, и необорената от доказателствата по делото налична реална опасност да се укрият, съдът измени мерките за неотклонение на Милчов и Младенов от "парична гаранция" в размер на 8000 лв. в "задържане под стража". Двамата бяха задържани незабавно в съдебната зала.

Определението подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок от днес пред Софийски апелативен съд.