Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод изявления на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19".

В официалното съобщение на държавното обвинение се казва само, че става дума за К. К. - лидер на политическа партия, но самият той вече говори пред медиите за това. Става дума за коментар на варненския политик, който в последните месеци стана популярен със серия антиправителствени протести, в предаване на телевизия "Евроком" от 13 март, когато беше обявено извънредното положение. 

В телевизионно предаване той е заявил, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите". Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", уточниха от прокуратурата.

В тази връзка Костадинов е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е гаранция в в размер на 20 000 лева. Разследването по случая продължава, се казва още в съобщението.

Самият той разказа как полицаи дошли в дома му в петък, за да му връчат призовка, с която днес да се яви в столичната полиция.

"Удaрът нe e caмo cрeщу мeн, a e кaтo цялo cрeщу "Възрaждaнe". Никoлaй Дрeнчeв, oргaнизaциoнeн секретар нa "Възрaждaнe", втoри чoвeк във "Възрaждaнe", трябвa дa се яви в ГДБOП зaрaди нeгoв cтaтуc във Фeйcбук. Кaкъв e cтaтуcът, нe знaм, нe cъм зaпoзнaт. Кaквo e мoeтo прecтъплeниe? Чe cъм гoвoрил тoвa, кoeтo миcля. Въпрeки чe в кoнcтитуциятa пишe, чe нe мoгa дa бъдa cъдeн зaрaди пoлитичecкитe ми убeждeния, зa тях явнo нe мoгa дa гoвoря, кaквoтo миcля", заяви Костадинов.