Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съзнателно е направил грешка с името на Капитан Копейкин от "Мъртви души" на Гогол. Това разкри самият той в нов пост във "Фейсбук". Целта му била хората да започнат да четат.

Вчера Костадинов написа, че според него името на героя на Гогол от "Мъртви души" е "Капитан Костя Копейкин".

Всъщност в произведението на Гогол никъде не се споменава първото име на капитана. Първото име на Копейкин не се посочва и в "Повест за капитан Копейкин".

Ето какво съобщи Костадин Костадинов:

Фондация "Костя Копейкин" още не е регистрирана, а вече постигна първи сериозен успех - накарахме неграмотниците да почнат да четат:) Както казах, една от основните цели е да се бори с неграмотността сред маргиналните слоеве на населението, най-вече сред психодесните жълтопаветници (известни с почти пълната си ментална и образователна дисфункционалност). Вчера, в публикувания от мен текст, съзнателно допуснах две фактологични неточности, очаквайки публично унижената жълтопаветна общност да се втурне към Гугъл, за да провери дали написаното от мен е истина:) Тъй като елементарни същества като психодесните парапитеци са изключително лесни за предвиждане и манипулиране, те направиха точно това:) От друга страна обаче, именно защото са с интелекта на кокошка, болна от птичи грип, откриха само едната неточност:) Затова сега се налага малко да им подскажа:

1. Не бъркайте Гугъл с Гогол. Хубаво е, че вчера превърнахте името на руския писател в най-търсеното нещо в търсачката, но все пак да прочетеш резюмето на неговия труд в Уикипедия не е същото като да прочетеш книгата. Затова ви съветвам да отидете до библиотеката, да си заемете "Мъртви души" и да я прочетете цялата. Хем ще направите нещо полезно - ще дадете няколко лева за читателска карта и така ще подпомогнете развитието на културата в България.

2. Гогол не е украински, а руски писател. Просто е роден в днешна Украйна по времето, когато тя е била част от Русия. Ако приемем вашата психодясна логика, то тогава Сталин е грузински политик, Хитлер е австрийски държавник, а Гоце Делчев е гръцки революционер.

3. Капитан Копейкин не е разбойник, а революционер. Да, според гледната точка на държавните власти е такъв, но не и според Гогол и критиците на неговото творчество:) Припомням на елементарните жълтопаветни частици, че според логиката на Османската империя хайдутите ни са разбойници, въстаниците ни са сепаратисти, а Ботев е терорист.

Най-вече обаче искам да благодаря на любимите медии (и дори на американските отходни канали, известни като медии), които ден след ден, неспирно продължават да правят безплатна реклама на фондацията:) Направих си една груба сметка, че ако трябваше да се плати цялото това рекламно време, щеше да струва повече от 500 000 лв:) Надявам се по същия начин да отразят и връчването на наградата "Иванчо Хаджипенчович" в края на годината:)

Следвайте ме за още литературни и рекламни съвети:)

Вчера лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обясни на страницата си във "Фейсбук" какво ще прави, след като патентова името "Костя Копейнин": ще раздава всяка година стипендии за даровити деца в областта на литературата и изкуствата. В мрежата веднага се надигна вълна от защита на политика. 

По-рано в нета се присмиваха на прозвището "Костя Копейкин" и реакциите на Костадинов не закъсняха. При разясняване на плановете си политикът стигна до цитирането на Гогол.