Шуменският окръжен съд постанови осъдителни присъди за обвинямите машинисти по делото за жп катастрофата в Хитрино. Първият машинист - Димитър Михнев е осъден на 15 години лишване от свобода, а помощникът му Радослав Петков получи 10 години.

Присъдите прочете днес състав на Шуменския окръжен съд с председател Румяна Райкова.

Съдът ги призна за виновни за смъртта на 7 души и нанасянето на телесни повреди на още 14. Двамата ще излежават наказанията си при първоначален общ режим.

МВР

Михнев и Петков са от Русе. Двамата  управлявали дерайлиралата в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан.

На вчерашното съдебно заседание частното обвинение поиска максимална присъда за двамата машинисти - 20 години "лишаване от свобода", както и прокуратурата - на предходното заседание по делото, а адвокатите на обвиняемите пледираха за тяхната невинност.

Прокуратурата и частните обвинители искаха максималното наказание от 20 години за всеки от тях. Адвокатите им пък пледираха за невинност с мотивите, че вина за катастрофата имат основно лошото състояние на ЖП инфраструктурата, и най-вече повредената стрелка Номер 5 в района на гарата.

Главният машинист е лишен от право да управлява влак за срок от 17 г., а колегата му - за срок от 12 г. Основната вина на двамата е допуснатите нарушения при управлението на влаковата композиция и най-вече движението й със скорост от 78 км/ч., при разрешени със знакова и светлинна сигнализация 40 км/ч.

Сред смекчаващите вината обстоятелтва, според съдия Райкова, са неотговарящите на техническите изисквания цистерни за газ от въпросната композиция, както и поддържаната лошо железопътна инфраструктура.

Двамата машинисти трябва да платят солидарно съдебни разноски в общ размер на 27 400 лв. Съдът промени мерките на неотклонение и от парична гаранция и подписка на домашен арест на домашен арест с електронна гривна и за двамата.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд - Варна.

На 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" дерайлира товарна влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, управлявана от машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. От последвалия взрив загиват седем души, а 29 са пострадали. Десетки сгради в населеното място бяха разрушени или понесоха щети.