20 хил. гаранция за бившия шеф на ВиК Перник инж. Иван Витанов. Севдалина Ковачева, която за месец е била начело на града остава на свобода срещу подписка.  Това реши Апелативният специализиран съд. По време на заседанието Витанов каза, че е информирал областната управа за задаващата се водна криза още през 2018 година.

По време на заседанието инж. Витанов каза, е подал сигнал до местната прокуратура месец след началото на водната криза в града. Той обаче е бил насочен срещу предшественика му на поста Камен Каменов. Сигналът е подаден на 19 декември, точно 30 дни, след като бе въведен режим. Пет седмици по-късно самият Витанов бе арестуван, а Каменов, който междувременно пое дружеството за кратко, бе разпитан като свидетел.

Витанов изглеждаше видимо много притеснен. Пред съда той увери, че се е старал да ръководи дружеството по най-добрия начин, но че го е наследил в тежко финансово състояние. Отделно от това Каменов изтеглил 3 млн. лв. кредит, които не били използвани за ремонти, а като оборотни средства за изплащане на различни дългове към доставчици.

В момента Витанов е с две обвинения - за безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Прокуратурата твърди, че той не е оказал достатъчно контрол върху подчинените си, които трябвало да ремонтират ВиК мрежата в града. На практика Витанов е обвиняем за всички загуби на вода в рамките на почти година.

Миналата седмица спецсъдът разби обвинителната теза. Съдия Пенка Велинова освободи Витанов срещу 1000 лв. и заяви, че няма доказателства, но пък е ясно, че той е поел дружеството в много тежко състояние и не е можел да отдели никакви средства за ремонти. Опитал да изтегли кредити, но му било отказано.

Тя все пак се съгласи, че има данни за неизгодна сделка, сключена от Витанов. Става дума за наемане на разходомер, с който да се следят количествата вода, излизащи от яз. "Студена". Пернишкото дружество платило два пъти за уреда, но в крайна сметка той бил демонтиран. Липсата му бе установена при проверка на екоминистерството.

Заедно с Витанов обвиняема е бившата зам.-кметица на града Севдалина Ковачева, която е управлявала временно общината по време на миналите местни избори. Прокуратурата твърди, че тя е бездействала, макар да е знаела, че трябва да се въведе воден режим. Тя също бе освободена от ареста с "подписка".

Защитата на Ковачева  напомни, че не е в правомощията на един кмет да въвежда воден режим и че той може само да съгласува предложение на ВиК оператора. Другата му функция е да уведоми обществото. Тя също бе освободена от ареста.

Миналата седмица Ковачева престоя 72 часа в ареста по обвинение, че не е въвела режим на водата в Перник, в момента, в който той е поискан от ВиК.

Ковачева беше назначена за изпълняващ длъжността кмет за времето на предизборната кампания, защото действащата кметица Вяра Церовска се кандидатира за следващ мандат. Ковачева беше ПР на общината в първия мандат на Церовска и зам.-кмет по културата във втория.

Засега в ареста остава третият обвиняем за водната криза в Перник - бившият екоминистър Нено Димов.