Започнаха строителните дейности по изграждане на водопровода между Перник и Мало Бучино. Те са с отправна точка Перник, за да не създаваме дискомфорт на населението в Мало Бучино, каза министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА. По думите му стойността на тръбите без ДДС е 5 700 000 лв. Те ще бъдат доставени в рамките на 23-25 дни, като се очакват 130 камиона.

По 13-километровия водопровод ще се подава вода за Перник, дошла от водосбора на язовир "Белмекен" и преминала през през ВиК мрежата на София.

Общата стойност на проекта е 27 039 000 лв. с ДДС , като тя включва и изграждане на помпена станция, подмяна на три спирателни крана по довеждащия водопровод на Перник и монтиране на система за мониторинг на язовир "Студена". След изграждане на новата водопроводна връзка ще започне почистване на дъното на язовир "Студена", каза Караниколов.

Планирано е строителството да продължи 40 дни, като ще се работи денонощно. Освен държавното дружество "Монтажи" ще се включат и екипи от Камарата на строителите, които сега разглеждат проекта. Караниколов каза, че много разчита на тяхната помощ, а колко ще са тези екипи ще стане ясно в понеделник.

Трасето преминава по инфраструктура на Пътната агенция, затова не се очакват обжалвания. Проектът ще бъде качен в понеделник на страницата на Министерство на икономиката.

Заради строителните дейности до средата на февруари се ограничава движението по 1,2-километровия участък от третокласния път Големо Бучино - Перник.

В последните 4 дни няма спад на язовира, но не можем да разчитаме на това, каза Караниколов. Той благодари на доброволците и екипа на "Монтажи", които от 21 декември са в планината и правят всичко възможно да влиза повече вода в язовир "Студена".

Все пак зависим от природата. Тук (по новия водопровод) ще подаваме 300 литра в секунда. 300 литра в секунда няма да взимаме вече от язовир "Студена", така че той ще започне с по-бързи темпове да се пълни, каза кметът на Перник Станислав Владимиров, цитиран от БНР. В момента, в който достигнем над 10 милиона кубика в язовир "Студена", което ще ни даде по-дългосрочна перспектива за черпене на вода от там, ще бъде намален водният режим или ще бъде прекратен, добави кметът.

Ако се окаже, че времето е с нас и природата е по-благосклонна и пролетта е малко по-влажна, края на пролетта вече може да говорим за различна картина в моя град, каза още Владимиров.

Перничани са на воден режим от 18 ноември 2019 г.

По отношение на индустриалното потребление на вода министър Караниколов заяви, че досега няма официален сигнал от "Стомана Индъстри" за критична ситуация. На дружеството е предложено да изследва дали водата от язовир "Бушляк" отговаря на изискванията му. Очакваме становището и на други индустриални потребители, защото ако доведем само за едно дружество водопровод, това се счита за държавна помощ, каза Караниколов.

Удължава се бедственото положение в Перник с още 30 дни, считано от 2 февруари. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб, съобщи областният управител Емил Костадинов.