Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за гръцката телевизия Алфа, че македонците са присвоявали световна, балканска и чужда история, съобщават македонските медии и БТА.

"Опитът ни нашата история да се промени с взимането на световна, балканска и чужда (история), като при това не държахме сметка как това виляе на нашите съседи, доведе до там, че буквално да бъдем скарани с почти всичките си съседи. По този начин се затвориха всички процеси в европейската ни интеграция и интеграцията в НАТО", каза Заев, цитиран от македонския портал А1он.

Изявлението му предизвикаха силни реакции в Северна Македония. Гражданите обвиниха Заев, че е казал това, за да се "подмаже" на съседите.

В интервюто за Алфа Заев говори и за точките в Преспанското споразумение, които уреждат статута на македонския език и славянския произход на македонския народ.

След като бе подписан Договорът за добросъседство между България и Македония, се създаде смесена комисия от историци от двете страни, която има за цел да изглади историческите спорове между двете държави. Работата й обаче получи критики и от двете страни, като в това време между българската и македонската дипломация възникна конфликт за националността на Гоце Делчев. Последва изказване на новоизбрания президент Стево Пендаровски, че "Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония".