На фона на продължаващите западни санкции срещу Москва, руският външен министър Сергей Лавров посети Индия, а лидерът на основните съмишленици на Русия - беларуският президент Александър Лукашенко, е в Китай.

Лавров, който пристигна от Баку в Делхи, започва тридневната си визита в индийската столица, предаде ТАСС, цитирана от БТА. В рамките на посещението му, руският външен министър ще се срещне с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар. Очаква се да участва и в заседание на външните министри на страните от Г-20 и да проведе двустранни срещи с представители на Китай, Бразилия и други страни.

Освен това Лавров ще участва и в международната политологическа конференция "Диалог Райсина", която ще протече в Делхи от 2 до 4 март.

Предполага се, че на министерската среща на Г-20 Русия ще постави на масата въпроси, свързани с проблемите на енергийната и продоволствената сигурност, а също така и темата за въведените срещу Москва санкции.

Очаква се също така в двустранните преговори между Русия и Индия да бъдат обсъдени въпроси на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион, положението в Афганистан, а също така и ситуацията в Украйна.

Беларуският президент Александър Лукашенко пък пристигна вчера на официално посещение в Китай. Той предложи на Пеник по-интензивни отношения с Минск, предаде ТАСС.

"Имаме много предложения и много планове, които ще бъдат изгодни както за Беларус, така и за Китай. Нека заедно да направим отношенията си по-интензивни", заяви Лукашенко на китайския премиер Ли Къцян, предаде беларуската новинарска агенция БелТА.

"Никога не сме си поставяли за задача да дружим или да работим против някого. Всичко, което правим, е в интерес на народите ни. Така ще бъде и занапред", изтъкна Лукашенко.

По думите на беларуския лидер търговският обмен между Беларус и Китай постоянно расте и между двете страни няма теми, които да не се обсъждат. Лукашенко благодари на Китай за помощта и подкрепата, които оказва на Беларус. 

"Преди много години, когато пристигнах в Китай, ви помолих да споделите с нас опита си за сътрудничество по всички направления в свободните икономически зони. Оттогава насетне ние постигнахме много", отбеляза беларуският президент. 

Посещението на Лукашенко в Китай ще продължи до утре.