Най-малко шестима чуждестранни туристи, включително две деца, са загинали, а 23-ма души все още са в болница с наранявания след мощната буря, придружена от градушка, връхлетяла снощи курортните селища на полуостров Халкидики в Северна Гърция, съобщава АФП.

Медиите съобщават, че е намерено и тялото на седма жертва на бедствието. Най-вероятно става дума за 60-годишен рибар, който бе обявен за изчезнал.

Двама туристи от Чехия, двама румънски туристи и двама руски туристи са загинали, а най-малко трийсет души са били ранени при това "безпрецедентно явление", посочи Хараламбос Стериадис, директор на гражданската защита в Северна Гърция.

Руснак и 2-годишният му син са загинали при падане на дърво в хотел на Касандра, посочи полицейски източник.

В курорта Созополи двама чешки туристи - мъж и жена на около седемдесетгодишна възраст са загинали, след като караваната им е била преобърната от бурните ветрове, а 48-годишният им син и 19-годишният им внук са били ранени.

Хараламбос Стериадис, директор на гражданската защита в Северна Гърция каза, че става дума за "безпрецедентен феномен", съобщава Би Би Си.

Вестник "Та неа" пише, че след разрушителната буря се виждат пейзажи на "библейско опустошение".

В рамките на пет минути ние преживяхме ад, каза за АФП Харис Лазаридис, собственик на таверна в Неа Плагия, в която 54-годишна румънка и 8-годишният й син са загинали, след като покривът на ресторанта е бил отнесен от вихрушката.

Бурята запрати автомобил на плажа

Снимка: XINHUA/БТА

Ресторантите и баровете покрай плажа бяха препълнени и изведнъж настана паника - повечето хора крещяха или тичаха да се скрият вътре, разказа собственикът на таверната. Той каза, че около сто души са били на мястото, когато румънската туристка е била смазана от дървения покрив, а синът й е бил понесен от бурните ветрове и след това е паднал върху стъклената витрина.

Торнадото е продължило само около двайсет минути около 22 часа снощи, но туристическият район, в който бе обявено извънредно положение, представляваше тази сутрин отчайваща гледка с множество преобърнати коли, изкоренени дървета и потоци от кал, отбелязва кореспондент на АФП, цитиран от БТА.

Опустошен плаж на Халкидики

Снимка: XINHUA/БТА

Плажът в Неа Плая изглежда като бомбардиран, а околните заведения са претърпели значителни щети, пише Грийк рипортър.

Снимки и видео, публикувани в социалните медии, показват повалени дървета, преобърнати автомобили, щети по сградите.

Емили Кишту от Съри в Обединеното кралство била на плажно парти със семейството си, когато връхлетяла бурята.

"Тя буквално излезе от нищото", каза тя за Би Би Си. "Светлините на плажа изгаснаха - настана хаос. Хората тичаха, крещяха и се опитваха да се махнат от плажа."

Сред намиращите се още в болница 23-ма ранени има пет деца, включително 13-годишно момиче от Сърбия. Жена на 72-години е в критично състояние в спешно отделение в болница в Солун. Общо повече от 100 души са получили наранявания.

Порутена от бурята бензиностанция в курорта Неа Потидея на Халкидики

Снимка: AP/БТА

От МВнР съобщиха, че нямат данни за пострадали български граждани. Една жена се обадила, че ще преспи в автомобила си, защото помещението, в което била настанена на ръкава Ситония, било наводнено.

Правителственият говорител Стелиос Пецас посочи днес, че ветровете в района са били със скорост над 100 километра в час. Част от пътищата в района на Халкидики остават труднопроходими, най-вече заради паднали електрически стълбове с високо напрежение, добави говорителят и каза, че ще са необходими най-малко два дни за възстановяване на електрозахранването.

Електроснабдяването ще бъде възстановено най-късно в събота, посочи Пецас, цитиран от ТАСС. Той каза също, че телефонният номер за спешна помощ 112 не работи. Днес ще се състои среща с представители на мобилните оператори с цел пилотна проверка на функционирането на система, която ще изпраща СМС-и на мобилните телефони с предупреждение за извънредни природни явления, съобщи Пецас. Ще бъде предоставена спешна финансова помощ на три района на полуостров Халкидики за възстановяване на повредената инфраструктура. На място заминава група от експерти, за да оцени причинените щети.

Пецас отбеляза, че чуждите посолства в Гърция са били информирани за техните граждани, загинали при бедствието. Събира се също информация за пострадалите при бурята.

Правителственият говорител каза, че премиерът Кириакос Мицотакис е изпратил в района на бедствието група министри. На въпрос дали Мицотакис се готви да се отправи към района, Пецас отбеляза, че "сега не е време за действия, имащи характер на пиар". В близките дни ще стане ясно дали е необходимо такова пътуване, добави говорителят.

По-рано днес министърът на националната отбрана Никос Панайотопулос съобщи, че гръцката армия оказва съдействие за отстраняване на пораженията от бурята. По думите на министъра в района е изпратена специална техника за възстановяване на инфраструктурата и ликвидиране на щетите. Ще бъдат предоставени генератори, които ще работят, докато не бъде възстановено електроснабдяването, което е нарушено в много райони.

Най-малко 140 пожарникари участват в спасителните операции, посочи ръководителят на противопожарната служба Василис Вартакоянис, цитиран от АФП. През нощта пожарникарите са получили над 600 повиквания за помощ - за спасяване, за изпомпване на вода и за отстраняване на паднали дървета.

Възникнали са и проблеми в железопътния транспорт в района, съобщава ТАСС. Преустановено е железопътното движение по маршрута между Солун и Александруполис, тъй като според данни на компанията ТРЕНОСЕ движението по жп линията между Ксанти и Александруполис е невъзможно заради наводнения.