Най-малко трима души са загинали, а стотици са ранени при земетресението, което разтърси в събота северозападната част на Иран, съобщава агенция ИРНА, цитирана от ДПА. Епицентърът му е бил на 23 км югоизточно от град Хой, в който живеят 175 000 души.

Множество сгради в десетки градове са пострадали, а над 440 души са ранени, посочва агенцията.

Трусът е станал в 21.44 часа местно време в провинция Западен Азербайджан, близо до границата с Турция, според данни на Иранския сеизмологичен център в Техеран. Град Хой е особено силно засегнат, но трусовете са усетени и в други райони.

В засегнатите райони са изпратени екипи за бързо реагиране. В болниците в провинцията са разположени около 500 допълнителни легла поради големия брой повиквания в медицинските центрове. Обмисля се създаването на полева болница.

По-рано иранските медии съобщиха за двама загинали и 307 ранени в резултат на труса, който разтърси иранската провинция Западен Азербайджан.

Иранският сеизмологичен център в Техеран определя магнитуда му на 5,9, а дълбочината му - на 7 километра. Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 5,7 и дълбочина 43 километра.

Трусът беше усетен в много райони на провинция Западен Азарбайджан, което предизвика безпокойство сред жителите, както и в няколко града в съседната провинция Източен Азарбейджан, включително главния град Табриз.

Най-малко 120 души бяха ранени при друго земетресение в Северозападен Иран миналата седмица, напомня ДПА.