Геофизичният институт на САЩ съобщи, че земетресение с магнитуд 7 е станало на дълбочина от 10,5 км край индонезийския остров Ломбок привечер местно време.

Най-малко 19 човека са загинали в земетресението на индонезийския остров Ломбок, съобщиха спасители, цитирани от АФП.

По думите на говорител на спасителните екипи в града Матарам, главния град на острова, в местна болница има 19 загинали. Сред тях са едногодишно бебе и мъж на 72 години.

Земетресението е станало на дълбочина от 15 км, с епицентър на 27 км североизточно от окръг Северен Ломбок. Миналата седмица островът бе разлюлян от трус с магнитуд 6,4, който отне живота на 16 души и блокира стотици туристи.

Остров Ломбок се намира източно от туристическия център Бали.

Трусът с магнитуд 7 е причинил щети. Властите съобщиха за прекъсване на електроснабдяването по места.

Предупреждението за вълни цунами, издадено след труса бе отменено. По-рано хора избягаха от домовете си на по-голяма височина.

До индонезийското крайбрежие са достигнали вълни с височина едва 13 сантиметра, предаде ДПА, като се позова на националната геофизична агенция.

Летищата на островите Ломбок и Бали функционират нормално, въпреки че част от таваните им са паднали. Няма пострадали хора, съобщи служител на компанията оператор, цитиран от Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че 16 човека са загинали при трус в района миналата неделя. Стотици туристи бяха блокирани тогава.