Високопоставен представител на Белия дом отрече Съединените щати да стоят зад експлозията на дрон, станала по време на реч пред военни на венецуелския президент Николас Мадуро, предаде Ройтерс.

"Мога да кажа недвусмислено, че САЩ и тяхното правителство по никакъв начин не са замесени в това", каза съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън в интервю за телевизионното предаване "Фокс нюз сънди".

Болтън изказа предположение, че самото правителство на Мадуро може да стои зад експлозията.

"Ако правителството на Венецуела има солидна информация, която иска да ни представи и която може да е нарушение на наказателния кодекс на САЩ, ще я разгледаме сериозно", добави той.

Мадуро често обвинява Съединените щати, които наложиха санкции срещу представители на неговото правителство, в заговор и планове да го свалят от власт.

Слабо известна групировка, наречена "Национално движение на войниците в тениски", пое отговорност за вчерашната атака. Мадуро остана невредим при експлозията.

Опозицията във Венецуела предупреди, че властите може да предприемат политически репресии, след като правителството на президента Николас Мадуро обвини своите противници, че са искали да го убият.

На кадри, излъчени снощи по държавната телевизия, се чува приличащ на експлозия шум, който сякаш стряска изнасящия реч пред военни в Каракас Мадуро. Секунди по-късно се вижда как военни напускат редиците си и се разпръсват хаотично.

Опозиционни дейци казаха, че правителството е използвало подобни инциденти в миналото като претекст за твърди действия срещу критици и е вкарвало в затвора някои от най-известните политически лидери, а на други е забранявало да заемат обществени длъжности.

"Предупреждаваме, че правителството се възползва от този инцидент [. . .] да криминализира тези, които легитимно и демократично му се противопоставят и да задълбочи репресиите и систематичните посегателства срещу човешките права", написа в "Туитър" опозиционното движение "Широк фронт".

Критици от опозицията често отхвърлят подобни инциденти като изфабрикувани и целящи да отвлекат вниманието от хиперинфлацията и недостига на продукти, а Мадуро често преувеличава заплахите за сигурността с цел да добие политически облаги.