Спасители се опитват да евакуират близо 700 туристи от вулкана на планината Ринджани на индонезийския остров Ломбок, след като те бяха блокирани от свлачища, предизвикани от земетресение, предаде ДПА, като се позова на властите.

На острова има активен вулкан.

Най-малко 14 човека са загинали, а 162 са били ранени при земетресението с магнитуд 6,4 на Ломбок и съседни острови вчера. Повече от 1000 домове са понесли щети, съобщи Националната служба за справяне с бедствия (НССБ). Епицентърът на земетресението е бил на 47 км североизточно от провинциалната столица Матарам, на дълбочина 24 км. То е било усетено и на намиращия се наблизо курортен остров Бали. Туристи са напуснали хотелските си стаи, насочвайки се към по-безопасни места.

Спасителен екип, включващ войници, полицаи и медици, е започнал да се изкачва в планината в 8 ч. сутринта (3 ч. българско време), за да достигне блокираните туристи и да ги насочи към безопасно място, каза служител на Национален парк "Ринджани".

Говорител на НССБ заяви, че 680 туристи са се завърнали благополучно, но други 689, повечето от които индонезийци, остават блокирани в планината.

По думите му има информация, че 637 чужденци, включително 13 германци, са тръгнали да изкачват вулкана в петък и събота.