Президентът обяви бедствено положение на територията на Американска Самоа и нареди отпускането на федерална помощ за засегнатия район, посочи в изявление Белият дом.
В Самоа жертвите са най-малко 100, а в Американска Самоа - поне 19, предаде ДПА. Броят на загиналите и обявените за изчезнали продължава да се уточнява. Височината на вълните цунами, предизвикани от земетресение с магнитуд 8,3, достигнала 4,5 метра.
Вълните цунами са достигнали и бреговете на друга тихоокеанска държава - Тонга, съобщи ИТАР-ТАСС. Най-малко 10 души са загинали, по данни на местните власти. Най-много е пострадал остров Ниуатопутапу, който граничи със Самоа.
Междувременно тази сутрин властите в Самоа обявиха нова тревога за цунами, само часове след като земетресение с магнитуд 8 по Рихтер стана причината за цунами, опустошило тихоокеанската държава, предаде АФП.
"Сирените зазвучаха и полицията ни предупреди да се качим нагоре, по-далеч от водата, защото има нова тревога за цунами", каза местният жител Шерил Джаксън.
От Националната геоложка служба на САЩ съобщиха, че вторичните трусове в Тихия океан в района на островите Самоа и Тонга продължават.

Вижте карта на района