Украинският президент Володимир Зеленски изрази неконвеционална идея за решаване на геополитическите кризи: "Оставете кучетата да управляват света", съобщи Ройтерс.

Във видеоразговор с агенция Ройтерс Зеленски предположи, че "най-добрият приятел на човека" може би ще се справи по-добре.

"Понякога гледам (...) всички тези войни и кризи, кризата в Близкия изток. Не е само Украйна, навсякъде в Африка, Близкия изток (...) Мисля, че най-добре е планетата да стане планета на кучетата", каза украинският президент по време на медийното събитие "Ройтерс Некст" в Ню Йорк в отговор на въпроса какво все още го разсмива.

Зеленски, който представя мирно предложение в 10 точки, каза, че неговите кучета му са винаги забавни и му помагат да се разсее, когато е със семейството си.

"Понякога наистина не разбирам хората", каза с усмивка Володимир Зеленски.

Войната на Кремъл в Украйна, която вече е в своя 21-ви месец, преобърна архитектурата на сигурността на Европа и изпрати вълнообразни ефекти в Африка и Азия, които изпитват недостиг на храна благодарение на фактическата блокада на Черно море от Русия. Западните партньори на Киев предоставиха решаваща финансова и военна подкрепа, но сега се занимават и с конфликта в Газа. По протежение на фронтовата линия украинските сили се бият от месеци, за да си върнат окупираната от Русия територия в контранастъпление, но постигнаха само постепенни успехи.

Пред "Ройтерс" украинският президент предупреди обаче, че бежанците в страните от НАТО ще са десетки милиони, ако Русия сломи Украйна".

Той призна, че украинците са обезпокоени от гласовете в Републиканската партия за орязване на американската помощ за Киев и че не могат да се справят на бойното поле без материалната помощ от Запада.

"Но трябва да знаете: не мога да споделя с вас нашите жертви, нашите загуби, но мога да кажа, че днес те са поне пет пъти по-малко", увери президентът.

Зеленски каза още, че въпреки трудностите при контранастъплението и отклоняването на вниманието на западните лидери към конфликта в Близкия изток, Украйна има конкретен план за войната срещу Русия през 2024 г.,

Той добави, че не може да сподели всички подробности, но Украйна прави "някои бавни стъпки напред" в южната и източната част на страната.

На въпрос колко територия ще може да бъде освободена през следващата година, Зеленски подчерта, че "все още не сме приключили с тази година".

"Ще се опитаме да покажем резултати и тази година. (...) Губим хора всеки ден. Това не е шоу или филм. Не е нужно да изненадваме всички по света. Но трябва да се опитаме да не губим нито ден. (...) Имаме план за следващата година, много конкретен план. Но съжалявам, не мога да говоря за това", подчерта президентът.

Зеленски бе попитан как може да бъде сложен край на войната.

"На първо място, те (руснаците - б. р.) трябва да напуснат, защото това е истинският начин да се спре войната. Те трябва да си тръгнат и след това можем да изградим дипломатическа платформа или път към това как да сложим край на войната. Това се посочва в украинската мирна формула, която включва 10 точки", отговори държавният глава.