Кандидатът за президент на Украйна Владимир Зеленски събира 71,8% от гласовете в хода на днешния втори тур на президентските избори в Украйна, докато действащият президент Петро Порошенко получава 28,2 процента от гласовете. Това показват данни към 12 часа от exit poll на New Image Marketing Group (NIMG), съобщават руските медии.

Избирателната активност в 15:00 часа е 47,87%.

Данните на New Image Marketing Group (NIMG) сочат още, че в Южната част на Украйна 73,4% от гласоподавателите са дали своя вот за Зеленски, а за Порошенко - 26,6%. В Източната част на страната Зеленски набира 88.8%, Порошенко - 11.2%, в Западната част Зеленски води с 55.6%, а Порошенко  получава 44.4%. В централната част на Украйна Зеленски печели 72,9%, а противникът му - 27,1%.

Изследването е проведено на излизане от 500 избирателни секции и въз основа на анкетирани 16 хил. избиратели. Статистическата грешка на извадката е 1,7%.

NIMG анонсира на сайта си публикуването на данни от екзит пол, но не предостави данни от анкетите на изхода на избирателните секции поради факта, че на територията на Украйна действа ембарго върху тяхното публикуване до 20.00 часа, когато приключва изборният ден. Изискването обаче не се прилага за други страни. Практиката за публикуване на данни от екзит пол в съседни страни е широко разпространена в Европа, като на последните президентски избори във Франция през 2017 г. белгийските медии активно публикуваха данни от екзит пол в изборния ден, на които се позоваваха чуждестранните медии.

Изборните секции в Украйна отвориха врати в 8 часа сутринта и ще бъдат затворени в 20 ч. По закон първите екзитпол проучвания се очакват веднага след края на вота, а първите частични резултати ще бъдат огласени през нощта.

Според допитванията преди балотажа 41-годишният комик има всички шансове да замени 53-годишния настоящ държавен глава Петро Порошенко, станал непопулярен, тъй като не успя да сложи край на войната в източната част на страната и заради скандалите за корупция, компрометирали политическата класа.

Първият тур от изборите се проведе на 31 март. Тогава никой от 39-те кандидати не спечели повече от 50% от гласовете, затова се стигна до днешния втори тур.

Няколко часа преди втория тур, в съда в Киев бе заведен иск за отмяна на регистрацията на кандидата за поста на Зеленски. Той бе подаден от наблюдателя за изборите Андрей Хилко.

Той смята, че Зеленски е нарушил закона "за избора на президента на Украйна", защото е публикувал във Фейсбук обява за старта на пускането на безплатните билети за дебатите. Съдът реши, че това не нарушава предизборна кампания.

Дебатите на кандидатите се състояха на 19 април. По време на тях Зеленски призна, че на изборите през 2014 г. е гласувал за Порошенко. Кандидатът нарече решението си грешка. В допълнение, Зеленски каза, че украинският президент не може да бъде олигарх, тъй като "той трябва да бъде с народа".

Порошенко отбеляза, че Зеленски е "добър художник, може би добър човек".