Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви днес, че разбира, че би било невъзможно страната му да се присъедини към НАТО, докато Русия води война срещу нея, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Зеленски настоява за членство на Украйна във военния алианс, но държавите от организацията са разделени по въпроса колко бързо трябва да стане това, отбеляза БТА. Западните правителства са предпазливи по отношение на всякакви ходове, които биха могли да доведат НАТО по-близо до война с Русия.

Зеленски заяви на съвместен брифинг в Киев с президента на Естония Алар Карис, че присъединяването на Украйна към алианса все още е най-добрият начин да се гарантира нейната сигурност.

"Ние обаче сме адекватни хора и разбираме, че не бива да вкарваме която и да било страна от НАТО във война", поясни украинският президент. "И затова разбираме, че няма да станем членове на НАТО докато войната продължава. Не защото не го желаем, а защото е невъзможно", добави Зеленски.

По-рано Зеленски заяви, че Украйна е готова да стане член на НАТО, но чака Алиансът да бъде готов да я приеме. В същото време той отбеляза, че всички държави, граничещи с Русия, трябва да се присъединят към ЕС и НАТО, отбеляза ТАСС.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС, заяви, че Много европейски страни са наясно с проблемите, които биха възникнали при евентуално присъединяване на Украйна към НАТО, но САЩ "поръчват музиката".

Песков добави, че евентуално украинско членство в НАТО би причинявало проблеми в продължение на много години и подчерта, че Русия ще защити своята сигурност и интереси. Според Песков това изключва разширяването на НАТО към границите ѝ и присъединяването на Украйна.