Ден след като новият президент на Украйна Володимир Зеленски встъпи в длъжност, Русия започна с изискванията си към него. Президентът Владимир Путин не планира да го поздравява на този етап, тъй като между Москва и Киев няма никакъв диалог, поясни пред "Москва таймс" говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава БТА.  Той поясни, че Путин ще поздрави новия държавен ръководител, ако Зеленски допринесе за овладяване на конфликта в Източна Украйна и постигне първи успехи в нормализирането на отношенията с Русия. Така горещия картоф отива право в ръцете на нововстъпилия президент, без никакъв политически опит до момента. 

След като положи клетва, Зеленски разпусна парламента и заяви, че е готов да установява мир в Донбас.  Централните руски медии коментират, че думите на Зеленски са заявка за диалог с Русия, за да се сложи край на войната със сепаратистите.

"И сме готови, готови сме за диалог. Убеден съм обаче, че първа стъпка, за да започне този диалог, ще стане връщането на всички украински пленници", цитира Зеленски "Ведомости". Изявлението на  държавния глава е по повод войниците на Киев, задържани от проруските сепаратисти в Източна Украйна. Това е моментът, в който за първи път зеленски мина на руски език. Изявлението му провокира реакцията на външния министър на Русия Сергей Лавров, котйо заяви, че е правилно да се започне с размяната на задръжаните украински войници на принципа "всички срещу всички".

Идеята бе подкрепена и от самопровъзгласилите се "републики" в Донбас. Според човек, близък до властта в Донецк, размяна на пленници не е имало от декември 2017 г., защото Киев отказал тогава да размени определени вече за целта руски граждани, затворници в Украйна, и това допринесло Кремъл окончателно да изгуби доверие към бившия украински президент Петро Порошенко. Сега обаче такава размяна може да стане първа крачка към диалог, смята той.

Зеленски отправи към Москва сигнал, че иска само мир и да спрат хорските страдания. Той е в изчаквателна позиция за разговори с когото и било, дори и това да му струва президенсткия пост. 

"Москва трябва някак да отвърне на това", коментира руският европеист Виктор Мироненко.

"Зеленски маркира, че проблемите на Украйна са си проблеми на Украйна, а философията на Порошенко гласеше, че проблемите на Украйна - това е Русия", отбелязва Фьодор Лукянов, главен редактор на сп. "Русия в глобалната политика". Жестът на украинския лидер, минал на руски в речта си, "сочи промяна в приоритетите, което е разбираемо - Зеленски, поне отчасти, бе избран от хора, които не се почувстваха щастливи от украинизацията", добавя анализаторът.

Руските експерти не подминаха в коментарите си професията на президента - комедиен актьор. 

"Добил известност като актьор, Зеленски се държи абсолютно правилно: показва на онези, които го наричат клоун, че трябва да забравят това - вече няма шеги", обобщава Лукянов.

Украинският политолог Володимир Федорин обаче смята за проблем вчерашното обещание на Зеленски да спре войната в Донбас на всяка цена.

"Не е ясно как да постигнем това без големи отстъпки за Путин. От друга страна, Зеленски като президент на мира (. . .) се опитва да поддържа тази тема. Това е честно", казва той. А според киевския експерт Кост Бондаренко заявеното от Зеленски намерение да постигне мир в Донбас не буди особени надежди.

"Трябва да видим план. Петро Порошенко също заявяваше, че бързо ще осигури мир", подчерта Федорин пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази надежда, че новият президент на Украйна все пак ще съдейства за нормални отношения на Украйна с Русия. Запитан дали Русия може да изпълни искането на Зеленски за освобождаване на украинските затворници, Песков отбеляза, Москва е готова за диалог.