Нововстъпилият в длъжност президент на Украйна Володимир Зеленски разпусна Парламента и така още с встъпването си в длъжност изпълни най-гръмкото обещание пред избирателите - да предизвика предсрочни избори. Това се случи веднага след като новакът в политиката и комедиен актьор положи клетва като държавен глава. 

Снимки от церемонията вижте тук >>

Володимир Зеленски стана шестият президент в историята на страната. Веднага след като разпусна парламента, той призова членовете на правителството "да освободят място за бъдещите поколения". В отговор мигновена оставка подаде министърът на отбраната Степан Полторак. Той обяви решението си във Фейсбук. По-рано днес оставка подадоха ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Васил Грицак и всичките му заместници, съобщи пресслужбата на ведомството. Писмото с оставката на Грицак е публикувано на официалния сайт на ССУ. В него се добавя, че оставка са подали и заместниците му, предаде ТАСС.

В днешната си реч във Върховната рада, след полагането на клетва като държавен глава, Володимир Зеленски посочи, че е дошло време членовете на сегашното правителство да си тръгнат и "да освободят място за бъдещите поколения". В обръщението си към украинския народ Зеленски призова депутатите до изтичане на пълномощията им след два месеца да приемат редица важни закони, по-специално за премахване на парламентарния имунитет.

Снимка: Инстаграм профил на Володимир Зеленски

"Задължавам се с всички свои дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на Отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички сънародници, да повишавам авторитета на Украйна в света", каза новият държавен глава на церемонията и добави, че негова първа задача на президентския пост ще бъде прекратяването на огъня в Източна Украйна. Той призова украинците да се връщат в страната, посочва ТАСС.

Снимка: БТА/AP

Снимка: БТА/AP