Украинският президент Володимир Зеленски настоя за пълно признание на вина от Иран за свалянето на украинския пътнически самолет край Техеран, при което загинаха всички 176 пътници и екипаж на борда, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Утрото днес не беше добро, по донесе истината. Още преди приключването на работата на международната комисия Иран призна, че е свалил украинския самолет. Но ние настояваме на пълно признание на вината", се казва в съобщението на президента, поместено в интернет.

Зеленски посочва, че очаква от Иран "готовност за пълно и открито разследване, привличане на виновните към отговорност, връщане на телата на загиналите, изплащане на компенсации, официални извинения по дипломатически канали".

Украинският президент изрази също така надежда, че "разследването по-нататък ще протича без изкуствени задръжки и препятствия". "На нашите 45 специалисти трябва да бъде осигурен пълен достъп и взаимодействие, за да има справедливост", подчертава Зеленски.

Обръщението на украинския лидер дойде, след като тази сутрин полуофициалната агенция ИСНА разпространи изявление на генералния щаб на въоръжените сили на Иран, в което се казва, че самолетът на авиокомпания "Международни авиолинии на Украйна" е бил свален край Техеран "поради непреднамерена човешка грешка".

Според изявлението при излитането си от техеранското летище на 8 януари сутринта самолетът се оказал в непосредствена близост до един от най-важните военни обекти на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (най-елитната част от въоръжените сили на Иран). Освен това, с оглед на височината, на която е летял, и по формата си той "напомнял вражески обект".

Иранският президент Хасан Рохани също заяви, че Иран дълбоко съжалява за "трагичната грешка" и изрази съболезнования на близките на жертвите, сред които има граждани на Иран, Украйна, Канада , Афганистан, Германия, Великобритания и Швеция.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също настоя за "прозрачност", за да може да бъде извършено "пълно и щателно разследване" и да бъде установена вината, след като Иран призна, че е свалил по погрешка самолета, в който са пътували много канадци.

"Приоритет за нас остава да се хвърли светлина върху този въпрос в дух на прозрачност и справедливост, се казва в негово прессъобщение, цитирано от Франс прес. - Това е национална трагедия и всички канадци скърбят. Ние ще продължим да работим с нашите партньори по света, за да гарантираме извършването на пълно и щателно разследване."

Трюдо изрази и надежда за пълно сътрудничество от страна на иранските власти.

Малко по-рано властите в Отава намалиха броя на канадските жертви от катастрофата с украинския Боинг-737. "На базата на най-новите получени сведения установихме, че канадските жертви са 63, а не 57", заяви на пресконференция снощи министърът на външните работи Франсоа-Филип Шампан. Разликата се дължи на новите данни, получени от проучването на пътните документи на загиналите", обясни той.

Министърът съобщи също, че Иран е издал само две визи за канадските представители, които трябва да се включат в разследването на място. Става дума за 10 консулски служители от Постоянния екип за бързо реагиране на външното министерство и двама разследващи от Бюрото за сигурност на транспорта, които понастоящем се намират в Анкара и очакват да получат визи.

Директорът на авиокомпания "Международни авиолинии на Украйна" Евгений Дихне, цитиран от ТАСС, заяви днес, че той не е имал никакви съмнения в непричастността на компанията към катастрофата на самолета в Иран. "Ние нито за секунда не се съмнявахме, че нашият екипаж и нашият самолет би могъл да стане причина за тази ужасна катастрофа", писа той във Фейсбук, след като Иран призна, че самолетът е свален от ПВО на страната.