Президентът Володимир Зеленски посети украинските войски на югоизточния фронт и връчи медали, съобщи днес кабинетът му на фона на усилени спекулации, че популярният главнокомандващ на армията Валерий Залужни скоро може да бъде уволнен, предаде Ройтерс.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

"За мен е чест да съм тук днес. Да подкрепя воините и да ги наградя. Те са изправени пред трудна и жизненоважна мисия да отблъснат врага и да защитят Украйна", каза Зеленски в изявление след като посети Запорожка област.

Президентската канцелария съобщи, че Зеленски е посетил предните позиции на украинската армия близо до село Роботине, което се намира почти на бойната линия.

Югоизточното селище беше освободено в края на август при контранастъплението срещу руските сили, но оттогава то непрестанно е атакувано от руснаците.

Снимка: Телеграм

Според Генералния щаб в запорожското направление през изминалото денонощие украинските силите са отбили атака в района на Работиное на Запорожка област. Също през деня на фронта е имало 66 военни сблъсъци, половината от които в посока Авдеевски. В посока Купянск са отбити 5 атаки при Синковка и Ивановка, Харковска област. В Лиманското направление украинските войници са отблъснали 8 атаки в районите на Серебрянското горско стопанство, Белогоровка в Луганска област, Терновники и Ямполовка в Донецка област.

Посещението на президента на бойните линии съвпада с момент на несигурност около съдбата на началника на армията генерал Валерий Залужни. Два източника казаха в петък, че украинското правителство е информирало Белия дом, че планира да уволни най-високопоставения военен, който ръководи войната срещу руските окупационни сили.

Предполагаемият ход за отстраняване на Залужни, който не е на едно мнение със Зеленски по редица въпроси, беше предшестван от украинското контранастъпление миналата година, което не успя да възстанови значителна част от контролираните от Русия територии.

Известен като "Железния генерал", Залужни е изключително популярен. Отстраняването му може да навреди на бойния дух на украинските войски, които се сражават, за да удържат позициите си по протежение на повече от 1000 км фронтови линии срещу огромни руски сили, разполагащи с големи запаси от боеприпаси.

"Украйна е изправена пред задачата да създаде съвсем нова държавна система за технологично превъоръжаване, което няма как да се направи за пет месеца", смята украинският главнокомандващ Валери Залужни. Той споделя това свое мнение пред CNN в статия, наречена "Дизайнът на войната се промени".

"Победата има нужда от уникална стратегия и следва уникална логика", пише Залужни, наричайки развитието на безпилотните оръжейни системи основна движеща сила на войната. Безпилотните системи, заедно с другите видове въоръжение, осигуряват на Украйна "най-добрия начин да избегне влизането в позиционна война", в която Киев няма предимство, отбелязва генералът.

Зеленски назначи и за областен управител на Зопорожие бившия кмет на Мелитопол

Кметът в изгнание на украинския град Мелитопол Иван Фьодоров, който беше отвлечен за известно време от руските сили през 2022 г., беше назначен днес за ръководител на регионалната администрация на украинската Запорожка област, предаде Франс прес. Повишението беше обявено по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски на южния фронт.

Новината за повишението на Фьодоров, който е на 35 години, беше съобщена от администрацията на украинския президент. Фьодоров беше похитен от руските сили през март 2022 г., когато те навлязоха в Мелитопол, а кметът отказа да сътрудничи с Москва. Впоследствие Фьодоров беше разменен същия месец за група руски военни, които бяха в плен на украинските сили.

Град Мелитопол, който е на 130 километра южно от Запорожие, падна в ръцете на руснаците още в първите седмици след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

На новия пост Федоров заменя досегашния областен управител Юрий Малашко. Новият ръководител на Запорожка област заяви, че целта му е да позволи на всички, които искат наистина да се върнат у дома, да могат да го направят възможно най-бързо.

Запорожка област е една от четирите украински области, за които Русия обяви, че ги анексира, но които не са напълно под контрола на Москва, отбелязва Франс прес. Главният град Запорожие се намира на около 50 километра от фронта и от териториите, които са под контрола на руските сили, и беше подложен на смъртоносни атаки.