Украйна трябва да се адаптира към намаляването на военната помощ от своите ключови съюзници и да се съсредоточи все повече върху технологиите, ако иска да спечели войната си срещу Русия. Това заявява главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний в есе, публикувано от The Economist и цитирано от CNN.

В момент на слухове за бъдещето си Залужний се объща и към предизвикателството на масовата мобилизация, която се оказа източник на напрежение между него и президента Володимир Зеленски.

Генералът не споменава за отношенията му с президента, нито докладите, че Зеленски е готов да обяви уволнението му след четири години на поста, ход, според източник, който може да дойде до дни.

Залужни подчертава важността на безпилотните летателни апарати и възможностите за електронна война като приоритет за Украйна.

Охарактеризирането на ситуацията от Залужний като война на позицията - такава, която се определя от изтощение и липса на движение на бойното поле - се равнява на признание, че украинската контранастъпление, започнало с голяма инерция по-рано през 2023 г., на практика е приключило.

Очакванията по-рано през годината бяха високи, че Украйна може да атакува и да продължи напред, провеждайки маневрена война, за да си върне значителни количества територия, загубена от Русия през 2022 г., отбелязва CNN.

Залужни вярва, че военните лидери на Украйна трябва да вземат предвид поредицата от разочарования и отвличане на вниманието и извън бойното поле.

Косвено той споменава неуспеха на Съединените щати да договорят нов пакет от военна помощ за Украйна, както и факта, че събитията в Близкия изток от октомври са отклонили международния фокус в друга посока.

"Слабостта на режима на международните санкции означава, че Русия все още е в състояние да разгърне своя военно-промишлен комплекс в преследване на война на изтощение срещу нас", коментира украинският военен.

 

"Трябва да признаем значителното предимство, на което Русия се радва в мобилизирането на човешки ресурси, и как това се сравнява с неспособността на държавните институции в Украйна да подобрят нивата на състава на нашите въоръжени сили без използването на непопулярни мерки", пише още той.

В едно общество, което вероятно не е склонно да излага голям брой млади мъже и жени директно на опасност, дистанционно управляваните дронове осигуряват по-приемлив тип бойна операция, както той признава, отбелязва CNN.

Технологията, пише той, "се гордее с несъмнено превъзходство над традицията".

Убеждението на Залужни е, че безпилотните летателни апарати, заедно с други високотехнологични способности, са революционизирали не само бойните операции, но и цялостния подход към стратегията.

Само краят на "остарялото, стереотипно мислене" може да помогне на съвременните армии да постигнат победа във войната, пише той.