Виктор Емануил Савойски, син на последния италиански крал, почина на 86-годишна възраст в дома си в Женева, заобиколен от семейството си, предаде ДПА.

Виктор Емануил е последният престолонаследник на Италия.

През Средновековието фамилията управлява Савоя, чиято територия обхваща части от днешна Италия, Франция и Швейцария. Кралският род управлява Италия от 1861 до 1946 година.

На референдум през 1946 година италианците гласуват с малка разлика за премахване на монархията. Тогава бащата на Виктор Емануил - крал Умберто Втори, който се възкачва на трона едва три седмици по-рано, е принуден да отиде в изгнание в Швейцария.

Виктор Емануил на практика е официален престолонаследник само за около месец и прекарва по-голямата част от живота си извън Италия.

Бащата на крал Умберто - крал Виктор Емануил Трети, който в края на Втората световна война абдикира в полза на сина си, опетнява името на фамилията заради връзките си с фашизма. През 1922 година Виктор Емануил Трети кани Бенито Мусолини да състави правителство, с което проправя пътя за диктатура, продължила две десетилетия, а през 1938 година подписва расистки закони, които забраняват на евреите да заемат държавни длъжности и да посещават училища.