Командирът на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски е получил предложение да смени началника си Валерий Залужний на поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, но не го е приел, предаде Ройтерс, като се позова на запознат с въпроса източник.

Украински медии съобщиха, че президентът Володимир Зеленски тази седмица поискал от генерал Залужни да освободи поста си на ръководител на въоръжените сили на Украйна, но той отказал. Отстраняването на Залужний би нанесло огромно сътресение на украинските въоръжени сили, които се отбраняват от множество руски атаки в източната част на страната, както и на фона на растящата несигурност за бъдещето на жизненоважната подкрепа от страна на САЩ и Европа, посочва Ройтерс.

Говорилият при условие за анонимност източник не е бил в състояние да посочи по какъв начин или кога точно е било отправено предложението към генерал Сирски.

Украинският Генерален щаб и канцеларията на президента към момента не са отговорили на запитвания за коментар на тази информация, отбелязва Ройтерс.

Според украински медии Сирски и началникът на военното разузнаване Кирило Буданов са двамата най-вероятни наследници на Залужний.

Засега не е ясно как западните съюзници на Киев биха реагирали на евентуална смяна на генерал Залужний, който е изключително популярен в Украйна.