Украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не напуснат обекта, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Зеленски се срещна вчера с Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, във водноелектрическата централа "Днепър", на североизточно от Запорожката АЕЦ. 

"Държането на атомна електроцентрала като заложник за повече от година - това със сигурност е най-лошото нещо, което някога се е случвало в историята на европейската или световната ядрена енергетика", подчерта украинският президент във вечерното си видеообръщение.

Руските войски превзеха най-голямата атомна електроцентрала в Европа през март 2022 г. в първите седмици на войната и Кремъл не показва готовност да се откаже от контрола върху нея. Руски официални лица твърдят, че искат да я свържат с руската електропреносна мрежа.

"Без незабавното изтегляне на руските войски и персонал от Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите райони всички инициативи за възстановяване на ядрената безопасност и сигурност са обречени на неуспех", е заявил Зеленски, цитиран на президентския уебсайт.

Гроси заяви, че двамата със Зеленски са имали "обмен на мнения" относно защитата на централата и нейния персонал. Екип от наблюдатели от от агенцията на ООН е разположен в централата от септември.

Ръководителят на МААЕ многократно е призовавал за създаване на зона за сигурност около обекта и се опитва да преговаря и с двете страни, но заяви през януари, че постигането на споразумение става все по-трудно.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви още, че разговорите му с Гроси са били насочени към енергийната сигурност, включително тази на украинските атомни електроцентрали, които според него Русия използва "за радиационно изнудване на света". 

Запорожие - на 50 км от фронта

Запорожието е един от четирите региона, за които Москва твърди, че са анексирани през септември след референдуми, осъдени от международната общност. Русия смята обекта за своя територия, която Украйна отхвърля.

Град Запорожие, който дава името на ядрената електроцентрала, а и на големия металургичен завод, е на по-малко от 50 километра от фронтовата линия и неговите жилищни сгради и енергийна инфраструктура са честа руска цел, отбеляза Асошиейтед прес. Под въздействието на войната стоманодобивният завод произвежда под пълния си капацитет, като една трета от неговите 10 000 работници не работят.

На война, като на война

Украинските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана е свалила вчера руски безпилотен самолет близо до Киев и падащи отломки са подпалили нежилищен обект, но няма данни за жертви. Според Сергей Попко, началник на военната администрация на Киев, Русия е изпратила безпилотни самолети към украинската столица, но силите за противовъздушна отбрана са идентифицирали и унищожили "всички вражески цели" във въздушното пространство около столицата. Той добави, че отломки от дронове са паднали в западния киевски квартал Святошино, предизвиквайки пожар на площ от 200 кв. м в нежилищна сграда.

Първите британски танкове "Чалънджър" пристигнаха в Украйна, съобщи късно снощи украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той заяви, че "британските "Чалънджъри", американските "Страйкърс" и "Кугар" и германските "Мардери" са "включени в състава на украинските части". 

Украински войници преминаха обучение в Обединеното кралство, за да се научат как да боравят с 14-те танка, доставени от Лондон на Украйна, за да се противопостави на руското нашествие, съобщи по-рано вчера британското министерство на отбраната. Обучението им е започнало малко след като в началото на януари Обединеното кралство обяви, че ще достави танковете.

Като една от първите страни, подкрепили Украйна, в началото на февруари Обединеното кралство също така обяви, че ще обучава украински пилоти на изтребители, отваряйки вратата за евентуална доставка на самолети, отговарящи на стандартите на НАТО.