Румънският президент Клаус Йоханис е провел днес телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Според съобщение на президентската администрация Йоханис е изразил дълбоката си загриженост и безпокойство от продължаващите атаки на руската армия срещу цивилни цели и критична инфраструктура в Украйна, които представляват "военни престъпления" според международното хуманитарно право, и е осъдил "твърдо" неспиращите въздушни удари от руска страна, които оставиха съседната страна в мрак и студ.

Румънският държавен глава е напомнил за съществената и многооизмерна подкрепа, оказвана от Румъния както чрез директна помощ, подкрепа за бежанците, доставка на генератори, улесняване транзита на зърно, така и чрез поддръжката на европейската интеграция на Украйна, приемането на санкции срещу Русия и съответно на действия, целящи международна изолация на Москва.

Той е подчертал, че Румъния ще продължи да оказва помощ на Украйна и украинския народ, докато това е необходимо.

Йоханис е обърнал внимание и на приетия неотдавна от Украйна закон за националните малцинства, който е предизвикал безпокойства и недоволство от страна на румънските власти и представителите на румънските общности в Украйна. Той е поискал от Зеленски "бързо намиране на решения, които да отговорят и да успокоят тези безпокойства" . "В този смисъл двамата президенти се договориха в предстоящия период външните министри на двете страни да имат разговори по отношение на двустранното решаване на споменатите аспекти", се посочва в съобщението.

Йоханис е подчертал също подкрепата на Румъния за европейския път на Украйна и е приветствал осъществените реформи в съответствие с поетите ангажименти.

Президентът на Украйна от своя страна е изразил благодарности за "многоизмерната и изключително солидна помощ, оказвана от Румъния още от началото на войната, и е подчертал необходимостта от продължаването на подкрепата към Украйна, особено в контекста, в който атаките на Русия стават все по-агресивни, с тежки ефекти върху населението и гражданската инфраструктура", се отбелязва в съобщението.

Що се отнася до румънското малцинство, Зеленски е изразил "цялата си откритост за идентифициране на решения, така че румънската общност в Украйна да се възползва от същите права, на каквито се радва украинската общност в Румъния".

На 22 декември румънското външно министерство изрази съжаление, че законът за националните малцинства в Украйна е приет без допълнителни консултации с Венецианската комисия и при липса на адекватни консултации с представителите на румънската общност в Украйна, както бе поискано от румънската страна.

Министерство отбеляза, че все пак законът представлява "подобрена версия в сравнение с предишните проекти, разглеждани от украинския законодателен орган".