Началникът на главното управление на разузнаването на Украйна Кирило Буданов има прогноза кога ще свърши войната с Русия (броени часове преди това президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е в последната си фаза, която е най-трудна, а на въпроса кога ще свърши конфликтът отговори: "Мисля, че знам кога, но не мога да кажа и на вас това").

В интервю за "Украинская правда" Буданов заяви: "Според икономическата оценка Русия може да си го позволи до 2025 г. без особени проблеми. По отношение на количеството техника - най-много до 2026 г. Може би малко по-бързо, защото сегашните им темпове на възстановяване на оборудването не са толкова високи. Така че излизаме някъде към 2025 г. По отношение на човешките ресурси е очевидно, че те ще имат достатъчно за дълго време.

Но каквото и да се говори, ако оценим нашия човешкия ресурс в съвкупност, той също ще стигне за дълго време. Страната ни не е толкова малка. Друг е въпросът дали Руската федерация е готова да стигне до горната граница, до последната граница? Всъщност те воюват с мобилизирани, усещат недостиг на боеприпаси, недостиг на оръжие", зави Буданов.

В интервюто ръководителят на ГУР оцени и работата на руското разузнаване по време на войната. "Агентурното разузнаване се провали, а радиоелектронното и киберразузнаването са на много високо ниво. Бих казал, на възможно най-високото ниво", отбеляза той.

Буданов не си спомня сериозни операции на руското разузнаване. Единственото нещо, което може да се признае, са операциите на специалното разузнаване. "За съжаление техните диверсионни групи работят доста добре в нашите гранични части в северната част на страната. Те влизат през Русия - Брянска и Курска област. Влизат, правят много често засади, понякога дори набези и се връщат обратно".

Според Буданов новото изостряне на обстановката в Близкия изток няма да се отрази на руско-украинската война и военната помощ за Киев, ако "ситуацията не се проточи".

"Моето субективно мнение: ако конфликтът бъде ограничен във времето, до няколко седмици, тогава по принцип няма за какво да се притесняваме. Но ако ситуацията се проточи, съвсем ясно е, че ще има някои проблеми с това, че не само Украйна ще трябва да бъде снабдявана с оръжие и боеприпаси. Не виждаме особени проблеми с военната помощ до средата на следващата година. А след това всичко ще зависи от нас - доколко правилно ще успеем да информираме всички, да покажем и обясним нуждите си, както и да увеличим производството си.

В същото време ръководителят на военното разузнаване на Украйна смята, че светът вече върви към глобална война. "По съвкупност от географията виждаме няколко конфликта, които на пръв поглед изглеждат регионални, с изключение на Украйна, но всички те са свързани с едни и същи държави, които участват в тези процеси. Така че смятам, че все пак доста бързо се приближаваме към глобална война", каза той.

Буданов също така твърди, че руските военни са прехвърлили на палестинската групировка Хамас трофейно оръжие от Украйна. "На първо място, ясно знаем, че трофейните оръжия от Украйна все пак са били предадени на руснаците на групировката "Хамас". Това е предимно пехотно въоръжение. Има информация, че нещо е отишло и при Хизбула, но все още не го знаем достоверно.

Всеки можеше да види видеата в социалните мрежи - абсолютно естествената за нашия регион и напълно неестествената за Близкия изток тактика, когато FPV дронове се използват срещу бронирани машини. Това все пак е ноу-хауто на нашата война. Никой друг, освен хора, преминали през нашия театър на военни действия, не би могъл да го преподаде. Тъй като ние не сме били там, това означава, че това са били руснаците.

Буданов цитира и "още два интересни факта". Седмица преди началото на военните действия в Израел на територията на Ливан започва официално да излъчва на арабски език руското радио "Спутник": "Това излъчване е в абсолютно пропаганден стил с очевидни руски наративи". Освен това на 24 септември в геостационарната орбита на Израел е преместен руски космически апарат, способен да извършва електронно разузнаване и прехващане на сателитни сигнали. А от 22 до 24 септември руска военна делегация беше на официално посещение в Иран. "Знаем, че от иранска страна е имало няколко, да кажем, пожелания. Едно от тях се е отнасяло до разширяване на възможностите за разузнавателна информация. Сега вече е ясно какъв вид разузнавателна информация руснаците са започнали да предоставят на всички заинтересовани страни. Подчертавам, че това не е само Иран, а всички заинтересовани страни", твърди ръководителят на ГУР.