Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Запада да не създава паника на фона на струпването на руски войски по границите на страната му, съобщиха световните агенции. Пред репортери той каза, че предупрежденията за предстояща инвазия излагат на риск украинската икономика.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън изрази увереност, че Русия може да атакува съседна Украйна следващия месец.

Русия обаче отрича, че планира да нахлуе, а в петък външният министър Сергей Лавров каза, че Москва не иска война.

Дори при струпани около 100 000 руски войници по границите на Украйна, Зеленски каза, че не вижда по-голяма заплаха сега, отколкото при подобна ситуация миналата пролет.

На пресконференция в Киев Зеленски отправи критики към прекалено голямата, по думите му, паника и около състоянието на украинската икономика.

"Има сигнали дори от уважавани държавни лидери, те просто казват, че утре ще има война. Това е паника - колко струва на държавата ни?" каза украинският президент. "Не казвам, че ескалацията не е възможна, но не се нуждаем от тази паника", категоричен е Зеленски. Той добави, че именно това е казал в четвъртък по телефона на президента Джо Байдън.

Зеленски също така разкритикува изтеглянето от Киев на семействата на дипломати от Обединеното кралство, САЩ и Австралия, заявявайки, че това е грешка.

"Дестабилизирането на ситуацията вътре в страната" е най-голямата заплаха за Украйна, включително под формата на икономическа криза, заяви Володимир Зеленски.

САЩ отхвърлиха ключовото искане на Москва НАТО да изключи Украйна от списъка с потенциални членове на алианса, но заедно с това настояват, че са предложили на Москва "сериозен дипломатически път" за излизане от кризата.

На свой ред руският президент Владимир Путин обвини Запада, че пренебрегва опасенията за сигурността на Русия и отхвърля ключовото й искане: отговор на въпроса как Съединените щати и техните съюзници възнамеряват да следват принципа за неделимост на сигурността, тоест никоя страна да не укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други страни".

"Решението не е взето още"

Русия е готова да нападне Украйна, но още не е решила дали да го направи, заяви директорът на германската служба за външно разузнаване Бруно Кал.

В интервю за Ройтерс той каза, че кризата може да се развие "по хиляди начини", сред които дестабилизиране на правителството в Киев или оказване на подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна и изместване напред на демаркационната линия. Кал отказа да коментира дали и какви санкции да бъдат налагани на Русия, ако нападне, но изказа подкрепа за подхода на германското правителство да държи на тъмно Москва за ходовете, които би предприело.

Директорът на германското разузнаване изрази съмнение в жизнеността на съюза между Русия и Китай, тъй като според него интересите им са прекалено различни.

"В дългосрочен план руската мечка няма да се чувства добре в ноктите на китайския дракон", прогнозира той.