Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски каза днес, че "само пътят на укрепване на Украйна и прогонване на окупаторите от цялата й територия връща мира", предаде агенция УНИАН.

Украинският президент заяви във видеообръщение, публикувано във Фейсбук, че е невъзможно да се споразумеят за съвместно съществуване с Владимир Путин, Украйна ще води диалог с друг руски президент.

Зеленски каза, че днес е провел заседание на Щаба на Върховния главнокомандващ и че току-що е приключило заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

По-специално украинският президент каза, че са взети следните решения:

"Първо, само пътят на укрепване на Украйна и прогонване на окупаторите от цялата ни територия връща мира. Ние ще вървим по този път", подчерта Зеленски.

"Второ, Украйна беше и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да се споразумеят за съвместно съществуване на равни начала и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да се съгласи за съвместно съществуване при равни, честни, достойни и справедливи условия. Очевидно е, че това е невъзможно с този руски президент", каза Зеленски.

По думите на украинският лидер, руският президент Владимир Путин "не знае какво е достойнство и честност", съобщава БТА.

"Затова ние сме готови за диалог с Русия вече с друг руски президент", подчерта Зеленски.

Столтенберг: НАТО никога няма да признае незаконно анексиране, но не сме страна в конфликта

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът осъжда анексирането на украинска територия от страна на Русия. "Съюзниците от НАТО никога няма да признаят незаконно анексиране. И ще продължим да помагаме на Украйна", каза Столтенберг. Той също така заяви, че НАТО не е страна в конфликта.

На въпрос какво мисли за кандидатурата на Украйна за ускорено членство в НАТО, генералният секретар уклончиво отговори, че всяка демократична страна има право да кандидатства. Решението обаче ще бъде взето с консенсус от всички държави членки на НАТО, а сега фокусът на Алианса е да продължи да помага на Украйна.

САЩ наложиха нови санкции на Русия след анексирането на украинските територии

САЩ наложиха санкции днес на над хиляда физически и юридически лица, свързани с инвазията на Русия в Украйна, включително на управителя на Руската централна банка и на семейства на членове на руския Съвет за национална сигурност, предаде Асошиейтед прес. Мерките са в отговор на подписването от страна на Владимир Путин на договорите за присъединяване на четири окупирани украински територии в противоречие с международното право.

Американското министерство на финансите посочи стотици представители на руската законодателна власт, ръководители на финансовата и военна инфраструктура, както и доставчици, които ще станат обект на санкциите. От своя страна министерството на търговията добави 57 юридически лица в списъка си с нарушители на експортния контрол, а Държавният департамент увеличи с още над деветстотин имена списъка си за визови ограничения.

Президентът на САЩ Джо Байдън пък заяви, че "Съединените щати осъждат опита на Русия да анексира с измама територии от Украйна" и нарече действията на Кремъл нарушаване на международното право, което потъпква Устава на ООН. Байдън увери, че страната му ще продължи да подкрепя усилията на Украйна да си върне контрола върху своите територии, съобщи Франс прес.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви от своя страна по повод наложените нови санкции: "Искаме да изпратим ясно предупреждение към всяко лице, държава или територия, която осигурява политическа или икономическа помощ за незаконните опити на Русия да промени статута на части от Украйна", заяви той.

"Няма да стоим безучастно, докато Путин се опитва с измама да анексира територии от Украйна", заяви вчера министърката на финансите Джанет Йелън, цитирана от Асошиейтед прес. "Министерството и американското правителство предприема решителни действия, за да отслаби допълнително вече изтощения военно-промишлен комплекс на Русия и да подкопае способността ѝ да води незаконната си война", добави тя.

Путин улеснява достъпа до руско гражданство за чужденци, служещи в руската армия

Москва ще улесни достъпа до руско гражданство за чужденци, подписващи договор за служба в руската армия, съгласно указ, обнародван днес от президента Владимир Путин на фона на конфликта в Украйна, съобщи Франс прес.

"Чужди граждани или лица без гражданство, които подписват договор за служба в руските въоръжени сили за срок от най-малко една година и участват (или са участвали) във военни действия в продължение на най-малко шест месеца" ще се възползват от опростена процедура за получаване на руски паспорт, съгласно този указ.