Министърката на външните работи на Австралия Пени Уонг заяви, че е обсъдила редица общи интереси с китайския си колега Ван И и че правителството ѝ ще се стреми да решава по разумен начин противоречията си с Китай, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Всеки път, когато се срещаме, взаимното ни доверие става все по-силно, а китайско-австралийските отношения се развиват", заяви китайският министър.

Уонг отбеляза, че по време на срещата си с Ван в Канбера е изразила загрижеността на Австралия относно ситуацията с правата на човека в Китай, включително в Синцзян-Уйгурския автономен регион, Тибет и Хонконг.

Австралия и Китай ще се подготвят за посещението на китайския премиер Ли Къцян през тази година, добави Уонг след срещата си с Ван И.

Австралия и Китай, нейният най-голям търговски партньор, възстановяват връзките си след период на обтегнати отношения, които достигнаха най-ниската си точка през 2020 г., след като Канбера призова за независимо разследване на произхода на COVID-19. В отговор Пекин наложи мита върху вноса на австралийски стоки на стойност милиарди долари, повечето от които бяха отменени след смяната на правителството в Канбера преди две години.

"Очаквам с нетърпение да разговарям откровено с вас за австралийците, задържани в Китай, правата на човека, морската сигурност и безопасност, както и за регионални и международни въпроси, като Тихоокеанския регион, руската инвазия в Украйна и конфликта в Близкия изток", заяви Уонг във встъпителните си думи.

"Диалогът ни позволява да се справяме с различията си. И двамата знаем, че той не ги премахва. Австралия винаги ще бъде Австралия, а Китай винаги ще бъде Китай", добави тя.

След срещата Уонг се обърна към китайски и австралийски репортери и заяви, че двете държави ще работят за подготовката на посещението на Ли, като подчерта значението на директната дипломация за по-доброто взаимно разбирателство.

Според изявление на китайското външно министерство Ван И е изразил надежда, че Австралия ще предприеме практически мерки за спазване на принципите на пазарната икономика и ще осигури недискриминационна бизнес среда за китайските предприятия в Австралия. Той е подчертал и необходимостта от независимост, което вероятно е препратка към мнението на Китай, че външната политика на Австралия е доминирана от стратегическия съюз на Канбера със САЩ, добавяйки, че китайско-австралийските отношения са на прав път и не трябва да се връщат назад.